Nattevagten (1994)

  Det der skulle være et fredeligt fritidsjob som nattevagt på et sygehus udvikler sig snart til et mareridt for en ung mand.


  HÆNDERNE FOR ØJNENE

  Sammenhængende film:
  Nattevagten (1994)
  Nightwatch (1997)

  "Nattevagten" er en effektiv psykologisk gyser, der fungerer på et meget enkelt plot, som vi har set filmatiseret nogle gange før. Men Ole Bornedal formår så sandelig at få sat personligt præg på sin film, så tilskueren overraskes og væmmes i talrige meget uhyggelige scener.

  Hænderne for øjnene
  Når man tager hænderne op for øjnene, så man kun lige kan kigge igennem en sprække, er det tegn på, at filmen er effektivt skruet sammen. 24-årige Martin har fået nyt arbejde som nattevagt på et sygehus. Det "eneste" han skal foretage sig er at sidde ned og så engang imellem gå en fast runde.

  Hæmningsløs uge
  Samtidig med at Martin skal begynde som nattevagt, aftaler han at lave en "hæmningsløs" uge med sin gode ven, Jens, hvor den ene kan udfordre den anden til hvad som helst. Den, der først giver op, har tabt. "Hvad du ikke dør af gør dig stærkere", som Jens udtrykker det. Byen hærges samtidig af en psykopatisk seriemorder, der skalperer sine ofre og "hygger sig" med ligene, så på arbejdet opsøges Martin et par gange af politikommissæren, der gerne vil stille nogle spørgsmål og se på ligene i kølerummet, som Martin har opsyn med.

  Over gevind
  Efterhånden bliver arbejdet som nattevagt mere og mere ubehageligt for Martin. Den hæmningsløse uge med Jens går også over gevind, så problemerne hober sig efterhånden op for den stakkels nattevagt. Da kommissæren begynder at mistænke Martin for at stå bag de brutale mord, begynder det at blive for meget, og der må gøres noget.

  Mærkelige lyde
  Noget af det mest uhyggelige ved filmen, er når Martin sidder på sit "kontor" eller skal gå sine runder på de lysstofrørs-belyste gange, omgivet af mærkelige lyde og lyssætninger. Man sidder virkelig med nerverne uden på tøjet og venter det værste. Og værst bliver det også et par gange!
   

  Rimeligt skuespil

  Rimeligt skuespil i de største roller og en fremragende præstation af Ulf Pilgaard samt begavet fotografering og klipning er med til at gøre "Nattevagten" til en nydelse. Joachim Holbeks musik er ganske delikat og velafmålt. Det er ikke mærkeligt, at Ole Bornedal drog til Hollywood med lovning på at lave tre store film, heriblandt en amerikansk udgave af "Nattevagten" med Nick Nolte i rollen som kommissæren.  Anmeldt i 1994 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1994, Danmark, Thriller, Gyser, Seriemordere, 102 min.

  Dansk titel: Nattevagten
  Instr: Ole Bornedal Prod: Michael Obel Manus: Ole Bornedal Foto: Dan Laustsen Klip: Camilla Skousen Mus: Joachim Holbek
  Priser
  • BD - Bedste birolleskuespillerinde (Andersson)
  • BD-N - Bedste skuespiller (Coster-Waldau)
  • RB - Bedste film
  • RB - Bedste birolleskuespiller (Bodnia)
  • RB - Bedste birolleskuespillerinde (Andersson)
  • RB - Bedste klipning
  • RB - Bedste makeup