Psycho II (1983)

  Selvom en psykisk ustabil motelindehaver ser ud til at være i bedring, truer hans indre dæmoner alligevel med at bryde ud i lys lue.


  TILBAGE PÅ MOTELLET

  Sammenhængende film:
  Psycho (1960)
  Psycho II (1983)
  Psycho III (1986)
  Psycho (1998)

  "Psycho II" er en vellykket og værdig efterfølger til Alfred Hitchcocks mesterværk fra 1960. Med en historie, der byder på delikate overraskelser i ét væk og en fantasifuld teknisk behandling af det betændte plot, udvikler filmen sig i en fart til at blive et både skræmmende og groft tilslebet æstetisk gys.

  Tilbage på motellet
  Norman Bates spilles som i Hitchcocks film af Anthony Perkins. Norman er blevet frifundet for mordet på Marion Crane takket være en advokats ihærdighed. Nu vender han tilbage til sit gamle barndomshus og skal forsøge at komme ind i rutinerne igen. Trods gamle traumer virker alt til at være i den skønneste orden. Norman klarer sig tilsyneladende langt bedre nu - ja, han virker faktisk stort set rask.

  En lille flirt
  Han får oven i købet job på det lokale cafeteria. Hér møder han den unge Mary, der har problemer med kæresten og derfor pludselig står uden noget sted at bo. Norman tilbyder hende et af værelserne i sit hus, og Mary siger ja tak.
   

  Et venskab opbygges

  Hun har hørt et og andet om Normans fortid og er meget i tvivl, om hun tør tilbringe natten i Normans hus, men hun bliver, og der bliver ingen problemer. De efterfølgende dage bor Mary stadig hos Norman, og de opbygger et fint venskab.

  Psykoserne vender tilbage
  Uheldigvis begynder Normans psykoser at vende tilbage. Han ser truende sedler fra sin afdøde(?) mor og får telefonopkald fra hende, men i starten er han i stand til at skyde det væk og tro, at det er nogen, der driver gæk med ham og ønsker ham tilbage i fængsel. Men det bliver ved, og Norman er bange for, at han er ved at blive vanvittig igen. Spørgsmålet er så, om Norman har været vanvittig hele tiden, eller om han er rask nu, og hvis der er nogen, der vil plage ham, hvem er det da og hvorfor?

  Opfindsom historie
  Disse spørgsmål bliver hen ad vejen besvaret på de mest overraskende måder, og man er virkelig dybt imponeret over opfindsomheden i historien. "Psycho II" udvikler sig i helt andre retninger, end man havde regnet med. Man bliver med garanti overrasket: Historien er nemlig fyldt med hemmeligheder og absurde eventyr.

  Dygtige Perkins
  Anthony Perkins personificerer stadig Norman Bates fremragende, men dén modernisering af hans person, der trods alt er synlig i den nye film, er lidt for ødelæggende for rollens udfoldelsesmuligheder.
   

  Klassisk indledning

  Samtidig synes Jerry Goldsmiths Hollywood-tema noget malplaceret, især under opening credits. Filmen indledes i øvrigt med den mest voldsomme og ikoniske scene fra "Psycho (1960).  Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1983, USA, Gyser, Krimi, Mystik, Seriemordere, 107 min.

  Dansk titel: Psycho II
  Instr: Richard Franklin Prod: Hilton A. Green Manus: Tom Holland Foto: Dean Cundey Klip: Andrew London Mus: Jerry Goldsmith