La isla minima (2014)

  En spansk seriemorder er løs, og to meget forskellige drabsbetjente er på sagen. De må arbejde hurtigt, før flere unge kvinder bliver dræbt.


  MORD I MOSEN

  Visuelt fejende flot formidler dette prisvindende spanske mordgådedrama sin betændte historie: en seriemorder er løs i post-Franco-Spanien, og to meget forskellige drabsbetjente må finde hinandens modus operandus hurtigt, så de kan knække seriemorderens kode, før flere unge kvinder bliver dræbt.

  Bjergtagende luftbilleder
  Allerede i anslaget slås billedtonen an med decideret bjergtagende luftfotografering af marsk eller mose, perfekt indrammet efter alle det gyldne snits regler, og i svimlende smukke farvesammensætninger.

  Visuelle toner
  Den visuelle tone fastholdes i filmens handling mere i form af en brunligt tonet fotografering, der vel er et dramatisk kneb for at holde tilskueren nært knyttet til en grumset fortid i nyere spansk historie.

  Standard-mordgådekrimi
  Filmen bliver mere en standard-mordgådekrimi med stærk fokus på opdagerkaraktererne og deres særheder, sygdomme, laster og hverdagsproblemer - uden at det havner i decideret stereotypisering.

  I fugttunge omgivelser
  I de fugttunge omgivelser bidrager følt skuespil til den trods alt overraskende skæve helhedsoplevelse. Det er ikke en standardfilm helt efter bogen, men rammerne tillader alligevel ikke for mange kvantespring.

  Flere brusende toner
  "Marshland" lægger beundringsværdigt stille ud. Musikken er stort set fraværende og også et langt stykke ind i handlingen holdt på et minimalt niveau. Men desværre stiger safterne i takt med handlingens tilspidsninger mod klimaks, hvorfor man åbenbart har følt sig fristet (over evne) til også at lade toner bruse mere og mere.

  Danske nomineringer
  I Danmark blev "Marshland" nomineret til både en Robert og Bodil for bedste ikke-amerikanske film og var desuden nomineret til Politikens Publikumspris ved CPH PIX-festivalen 2015.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2014, Spanien, Thriller, Krimi, Seriemordere, 105 min.

  Dansk titel: Marshland
  Instr: Alberto Rodríguez Prod: Mercedes Cantero m.fl. Manus: Rafael Cobos, Alberto Rodríguez Foto: Alex Catalán Klip: José M. G. Moyano Mus: Julio de la Rosa
  Priser
  • BD-N - Bedste ikke-amerikanske film
  • CPH - Politikens Publikumspris-nominering
  • RB-N - Bedste ikke-amerikanske film