Under solen (1998)

  En bonde søger efter års ensomhed en kvinde til husligt selskab. At deres forhold bliver så varmt, er til stor irritation for bondens unge ven.


  FORFØRENDE SMUKT

  Somme tider - om end med gevaldige mellemrum - dukker de op ud af det blå: Disse skønne jordnære film, som man kan identificere sig helt og holdent med og betages så meget af, at man er forført i et par timers tid. En sådan film er Colin Nutleys "Under solen" - en gennemfredsommelig og visuelt smuk oplevelse, som man ikke kan undgå at forelske sig lidt i.

  Forsøg udi kærligheden
  På en stor, rød svensk ødegård bor 40-årige Olof mutters alene. Men nogle år efter sin mors død får han endelig taget sig sammen til at gøre et forsøg på at finde sammen med en kvinde.
   

  En annonce i avisen

  Han sætter en annonce i avisen, hvor han søger en husholderske - og får to tilbagemeldinger. Den ene er fra den skønne Ellen, en hemmelighedsfuld og charmerende kvinde, der tager Olof helt med storm.
   

  Uerfaren og gennemsympatisk

  Den uerfarne og gennemsympatiske Olof er meget nervøs over den tiltalende kvindes indflytning. Det han frygter mest er dog, at hun vælger at forlade ham igen. Det bliver dog ikke tilfældet.

  Misundelsen blomstrer
  Skæbnen vil, at de to med tiden forelsker sig - til stor fortrydelse for Olofs unge ven Erik, der altid har set på Olof som en ensom særling. Det skulle der helst ikke laves om på, for så længe Olof er sær, er Erik selv ikke nær så sær.
   

  Sarkasmen som våben

  Derfor er det med en gennemskuelig sarkasme (men med tydelig misundelse) at Erik tager afstand fra Olofs spirende lykke. Således bliver Eriks forhold til Ellen noget krampagtigt - svingende mellem hjertelighed og kulde.

  Nybegynderens skælven
  Olof og Ellen står efterhånden hinanden meget nær, og det er med en dyb gensidig forståelse og accept, at de kaster sig over kærligheden. Disse scener, hvor Olof skælver af nybegynderens frygt for at dumme sig, har et meget stærkt udtryk.

  Lurer tragedien?
  Samtidig med at lykken synes på sit højeste, ængstes man ved de mange muligheder for tragediens komme, som historien rummer. Er der ikke hele tiden en måde, hvorpå den rørende, ægte kærlighed kan forstyrres? Store kærlighedshistorier rummer oftest også en stor tragedie..
   

  Smukt og varieret

  Alle de skuespilmæssige kvaliteter akkompagneres af en smuk og varieret billedside med fin sans for de stærke følelsers behov for at dvæle ved naturen. Storslåede totalbilleder af en smuk svensk natur suppleres af forførende nærbilleder, fulgt af Paddy Moloneys lovligt kønne irsk-klingende filmmusik.  Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1998, Sverige, Drama, Romantik, 124 min.

  Dansk titel: Under solen
  Instr: Colin Nutley Prod: Colin Nutley Manus: Johanna Hald, David Neal, Colin Nutley Baseret på: roman af H. E. Bates Foto: Jens Fischer Klip: Perry Schaffer Mus: Paddy Moloney
  Priser
  • AAN - Bedste udenlandske film
  • GULDB-N - Bedste skuespiller (Lassgård)
  • GULDB-N - Bedste birolleskuespiller (Widerberg)