Lorenzo's Oil (1992)

  Et ægtepar tager sagen i egen hånd, da lægerne opgiver alt håb om at helbrede parrets dødssyge søn.


  MIRAKLERNES TID

  "Lorenzo's Oil" udgør lidt over to timer i selskab med et dybt fortvivlet amerikansk/italiensk ægtepar: Deres lille søn, Lorenzo, får konstateret en meget sjælden sygdom, der ikke kan kureres.
   

  Alt håb opgivet

  Lægeverdenen, ledet af professor Nikolais, har opgivet alt håb, men efterhånden som sygdommen skrider frem og invaliderer sønnen i skræmmende grad, kommer følelserne i kog hos ægteparret Odone, og de tager kampen op mod det onde - og de etablerede læger.

  Eftertænksom morale
  Filmen skildrer hr. og fru Odones ihærdighed til hudløshed. Instruktør og manuskriptforfatter, George Miller, har et klart budskab og en eftertænksom morale: Man skal ikke give op, selvom lægerne ryster sørgmodigt på hovedet.

  Ikke bevægende
  George Millers historie formidler bare ikke sit budskab på en opsigtsvækkende eller bevægende måde. I et problematisk forudsigeligt manuskript med tendenser i retning af "våde hundeøjne"-sørgmodighed med en garanteret opløftende morale bliver man aldrig rigtig revet med.

  Lovende start
  Filmen starter ellers lovende. Bedst er scenerne, hvor ægteparret Odone får den knusende oplysning om sønnens sygdom. En ulykkelig Nick Nolte der vrider sig på trapperne i sorg kan give selv den mest hærdede seer gåsehud, bl.a. også takket være smuk fotografering.

  Mister pusten
  Filmen mister dog allerede pusten, da Nick Nolte for alvor åbner munden, og det går op for os, at han skal tale med stærk italiensk accent hele filmen igennem.
   

  Ikke til at bære

  Det er næsten ikke til at bære, at så skøn en skuespiller skal kuldsejles på en sådan ubarmhjertig måde. Susan Sarandon er dog endnu værre med sit temmelig mislykkede portræt af den ulykkelige mor.

  Oplevelsen hæmmes
  I filmens mest intense øjeblikke, akkompagneret af Samuel Barbers evigtskønne "Adagio for Strings" i forskellige arrangementer, kan man sagtens opnå både engagement og indlevelse i historien, men oplevelsen hæmmes hele tiden af den evindelige parlamenteren frem og tilbage mellem læger og forældre. En situation, der dybest set fører tankerne hen på stribevis af amerikanske retssalsfilm.  Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1992, USA, Drama, Børn på film, 128 min.

  Dansk titel: Lorenzo's Oil
  Instr: George Miller Prod: George Miller, Doug Mitchell Manus: George Miller, Nick Enright Foto: John Seale Klip: Richard Francis-Bruce, Marcus D'Arcy Mus: Samuel Barber, W.A. Mozart m.fl.
  Priser
  • AAN - Bedste skuespillerinde (Sarandon)
  • AAN - Bedste originale manuskript
  • GG-N - Bedste skuespillerinde (Sarandon)