Ud i den kolde Sne (1934)

  En taxachauffør styrer sin vogn gennem de københavnske gader. En dag får han til opgave at bringe et vigtigt brev til en enkebaronesses barnebarn.


  FORFRISKENDE VELOPLAGT

  Forfriskende, veloplagt og fuldt bevægelig 30’er-farce – instruktørparret Alice O’Fredericks og Lau Lauritzens debut – der som bekendt blot blev startskuddet til en enorm produktivitet over flere årtier.

  Jovial og gemytlig
  "Ud i den kolde Sne" fortæller historien om Ib Schønbergs taxachauffør Peter Basse, en jovial og gemytlig mand, der trofast passer sin dont bag rattet og med uforstyrrelig sindsro styrer sin vogn gennem de københavnske gader.

  Et vigtigt brev
  En dag kører han for Arthur Jensens stilfulde herskabstjener Johan, ansat hos Mathilde Nielsens gamle enkebaronesse von Hessen. Taxachaufføren får til opgave at bringe et vigtigt brev til enkebaronessens barnebarn. Snart er herskab og tjenestefolk blandet grundigt sammen og ender på skitur i Norge, hvor klassiske farceelementer blandes med et spændingstwist.

  Autentiske optagelser
  Som tilskuer afsender man primært de helt store hurra-tilråb som følge af de mange herligt autentiske optagelser af København, og senere norske skibakker. Det tilfører filmen en skøn energi og et liv uden lige – modsat flere af 30’ernes og 40'ernes studieoptagede folkekomedier.

  Stor opfindsomhed
  Der er desuden masser af opfindsomhed i Carlo Bentsens fine fotografering, tag fx den hektiske køretur i bil ad Strøget og Hans W. Petersens skønne sangnummer, hvor portrætfotograferingerne af ekskæresterne på kaminen animeres og synger med.

  Energisk sprudlende
  Netop Petersen er filmens mest energisk sprudlende og er ikke til at afvriste sit store smil og selvtilliden på damefronten. Ib Schønberg er mere overgearet og overspillende, end det er klædeligt, og han lagde her kimen til sin Panserbasse (1936)-karakter. I øvrigt bliver han filmen igennem mobbet med sin overvægt, ikke mindst fordi tøjet revner, når han bukker sig ned.

  Begejstrede anmeldere
  Anmelderne var vilde med filmen, og publikums udtalte begejstring blev fremhævet: "Ungdommens Sejr i dansk Film: Alice O’Fredericks og Lau Lauritzen jun.s Film fik i Aftes en overvældende Publikumssukces", "En lovende Debut for det nye Instruktør-Par" og "Den nye danske Lystspilfilm i World Cinema var fikst klaret af de unge instruktører, der nu bør have Lov at komme til."

  Premiere-stemningsbeskrivelse
  Man kunne desuden læse denne stemningsbeskrivelse fra filmens premiere: "Rød Lygte og spændte Forventninger. I Midterlogen Fru Alice O’Fredericks ved Siden af unge Lau, der var kendelig nervøs. Ungdommen skulde bestaa sin Prøve og bestod den. Den letløbende og muntre Film var frisk og charmerende som Ungdommen selv. I Dag vil det unge Instruktørpar med Rette kunne ønske hinanden til Lykke for derefter forhaabentlig snarest at kaste sig over nye Opgaver."

  Iørefaldende musik
  Der er bid i filmens sangnumre, og Victor Cornelius’ musik er ganske iørefaldende, særligt det fine hovedtema (der til gengæld gentages ofte, at det går på hjernen.)

  "En fornøjelig Film"
  "Det maa indrømmes, at "Ud i den kolde Sne" var en i mange Henseender fornøjelig Film. Mange kaade Farcesituationer, kvikke københavnske Gadebilleder og smukke norske Landskaber var kædede sammen til et underholdende Potpourri. Jubelen over Filmen var solid og ægte."

  Ikke helt problemfri
  Optagelserne i Norge var ikke problemfri, og Ib Schønberg fortalte til Aftenbladet Søndag, hvordan filmhold og skuespillere flere dage gik i sne til halsen – men optagelserne kom i kassen bl.a. med hjælp fra lokale nordmænd. Karakterskuespilleren Henry Nielsen debuterer i denne sin første af i alt 94 filmroller.  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024