Metropolis (1927)

  I en fjern fremtid driver en industrialist sin supereffektive mammutby. Men under overfladen finder man ikke mange glade mennesker.


  UNIK TYSK FREMTIDSTOLKNING

  Der kan næppe herske tvivl om, at Fritz Langs, "Metropolis", er noget nær det mest imponerende, som stumfilmen overhovedet producerede. Filmen er teknisk forbløffende og rummer et drama, der slår gnister.

  Gigantisk underjordisk by
  Vi befinder os omkring året 2000, der var langt ude i fremtiden i 1928. En effektivist og industrialist har skabt en gigantisk underjordisk by, hvor alle rutiner udføres til punkt og prikke af ikke videre begejstrede slaver.

  Opslidende kamp for overlevelse
  For at bagmændene og hjernerne i verden på overfladen skal have det godt, må slaverne under jorden kæmpe en opslidende kamp for at overleve - under ganske umenneskelige vilkår. Men der kommer en ende på galskaben..
   

  Seksten måneders optagelse

  Det tog seksten måneder at indspille "Metropolis". Over 37.000 statister var involveret undervejs i produktionen, der kom til at koste over $2 millioner. Filmen blev et kæmpe flop og var tæt ved at slå bunden væk under selskabet, UFA.

  Mesterværk i hver en indstilling
  I dag kan man kun læne sig tilbage og nyde Fritz Langs mesterværk, der imponerer i hver en indstilling.

  Genialt
  Filmen er så genialt udført, at man må tage sig til hovedet. Takket være Gottfried Huppertz’ velkomponerede musik, føler man også, at der er en lydside med identitet til at understøtte billederne.  Anmeldt i 2003 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1927, Tyskland, Drama, Science Fiction, 120 min.

  Dansk titel: Metropolis
  Instr: Fritz Lang Prod: Erich Pommer Manus: Fritz Lang, Thea von Harbou Baseret på: roman af Thea von Harbou Foto: Karl Freund, Günther Rittau Mus: Gottfried Huppertz