The Last Castle (2001)

  En højtstående militærmand har gjort i nælderne og må en tur bag tremmer på samme vilkår som de øvrige indsatte. Men ledergenet er der stadig.


  IKKE FÆNGSLENDE

  Et slot kan kun have en konge: dette er filmens tagline og handlingens omdrejningspunkt. "Slottet" er et topsikret militærfængsel, der ledes med hård hånd af Oberst Winter.

  En lederkamp
  Da den tre-stjernede general Eugene Irwin havner i fængslet, skal det snart vise sig, at Winter kommer i vanskeligheder. For Irwin har nok accepteret, at han må bøde for sine fejl som leder, men han vil ikke lade Winter lede fængslet på sin dumme og følelseskolde facon.

  Storstilet oprør
  Med sig har Irwin - på bedste over-amerikanske vis - hele holdet af indsatte, der alle ser op til den højtdekorerede general og forventer, at han kan styre fængslet i en bedre retning, via et storstilet oprør.

  Slagside
  Det kunne der være kommet en rigtig væmmelig lille magtfilm ud af, men historien sørger desværre for en tidlig slagside mod det svedigt patriotiske og selvsmagende "vi kæmper for fædrelandet".

  Glimt af nerve
  Robert Redford er forventeligt stabil men ligeså uudfordret i filmens hovedrolle, mens James Gandolfini (i en pause fra The Sopranos-optagelserne) viser glimt af nerve i den indadvendt sadistiske fængselsinspektørrolle.

  Utroværdige overdrivelser
  Med det store oprør følger også absurd utroværdige overdrivelser - her drukner filmen først for alvor (også i musik), og de fleste gode intentioner forsvinder ud i det helt igennem gennemsnitligt underholdende.  Anmeldt i 2005 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2001, USA, Action, Thriller, Fængselsfilm, 126 min.

  Dansk titel: The Last Castle
  Instr: Rod Lurie Prod: Robert Lawrence Manus: David Scarpa, Graham Yost Foto: Shelly Johnson Klip: Michael Jablow, Kevin Stitt Mus: Jerry Goldsmith