Ja milujem, ty milujes (1989)

  To arbejdere på et lille postkontor har hver deres vidt forskellige tilgang til kvinder.


  EN SART LILLE KOMEDIE

  Denne film havnede på den tjekkoslovakiske filmcensurs sorte liste: historien havde ikke noget at gøre med virkeligheden, filmen afspejlede ikke hverdagen i landet og ansås desuden for at være alt for dristig.
   

  Bittersød historie

  "Ja milujem, ty milujes" er en bittersød historie om to arbejdere på et postkontor ved den lokale togstation. Vinco og Pista har hver deres vidt forskellige tilgang til kvinder - og forudsætninger for at komme i lag med dem.
   

  Let ved at score damer

  Den høje og tynde Vinco (Roman Klosowski) har relativ let ved at få scoret damerne, mens den småfede og lave Pista (Milan Jelic) kæmper en brav kamp for overhovedet at få øjenkontakt med en af det modsatte køn.
   

  Spiritus en god kammerat

  Men den lille Pista giver ikke så let op: han er efterhånden så langt ude, at enhver kvinde er god nok at gå om bord i. Spiritus er hverdagens trofaste kammerat, der lægger en dæmper på realiteternes grusomhed, men hvis Pista skal have en chance hos kvinderne, er han nødt til at lægge sprutten på hylden.

  Inderlig charme
  Filmen rummer en inderlig charme og en oprigtighed i sit udtryk, en stærk udstråling der når ud blandt publikum. Der er ingen højtidelighed at spore i det ironiske og bittersøde manuskript: det er et hverdagsdrama tilført en velafmålt dosis dramaturgi.
   

  Sans for detaljen

  Dusan Hanák instruerer med en beundringsværdig sans for detaljen, og man drages af de oprigtige billeder, som man føler er taget direkte ud af virkeligheden. Fotograferingen er helt enkel og understøtter snarere end dramatiserer.
   

  Dygtige skuespillere

  En række dygtige skuespillere skaber de sjove og sammensatte typer: bedst er Milan Jelic som den evigt kærlighedssøgende Pista. Han bliver filmens bærende kraft og er i rollen så sympatisk, at det er svært at lægge armene over kors. I særdeleshed ikke en film for de rastløse men en stor oplevelse for os med god tid og sans for detaljen.  Anmeldt i 2006 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1989, Slovakiet, Drama, Romantik, 96 min.

  Dansk titel: I Love, You Love
  Instr: Dusan Hanák Manus: Dusan Dusek, Dusan Hanák Foto: Alojz Hanúsek, Jozef Ort-Snep Klip: Alfréd Bencic Mus: Miroslav Korínek
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • BERLIN - Silver Berlin Bear
  • BERLIN - FIPRESCI Prize
  • BERLIN-N - Golden Berlin Bear-nominering