Flugten (1942)

  En mand på flugt, tilsyneladende efter at have begået et mord, løber og løber, mens angsten bygges op til det umenneskelige.


  EKSPERIMENTALDEBUT

  Jørgen Roos' og Albert Mertz' syv minutter lange kortfilm "Flugten" regnes for Danmarks første eksperimentalfilm og er i sin hektisk springende fortællestil et opslugende sindbillede på en mands desperation og angst.

  Løb, løb, løb
  Manden, der løber og løber, ind imellem standser og kigger sig over skulderen, for så igen at løbe, bliver spillet af billedhuggeren Robert Jacobsen.
   

  Angst & skyldfølelse

  Filmen komprimerer fængende stress, angst og skyldfølelse ned til det nærved kortest mulige, og i denne komprimering ligger netop muligheden for at fremdrive unikke stemninger.

  Kontraster
  Roos og Mertz optog filmen på små stumper af 16mm film. Oplevelsen af "Flugten" er således springende, avantgardistisk og kunstnerisk interessant, smukt i særlig grad hvor roen falder lidt over begivenhederne, og den flygtende mand ses vandrende ind over en kornmark med en mørk himmel i baggrunden.
   

  Mange narrative vinkler

  Det er en fascinerende bedrift i så kort en fortælling at finde anledning til så mange forskellige narrative vinkler. På en sær måde stresses mand selv og føler med den flygtende - så tag dog benene på nakken!  Anmeldt i 2008 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1942, Danmark/KortDok, Drama, 7 min.

  Dansk titel: Flugten
  Instr: Jørgen Roos Manus: Albert Mertz Foto: Jørgen Roos Mus: John Steffensen
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation