Sommer [2] (2008)

  Livets op- og nedture i Frederiksværk med udgangspunkt i lægefamilien Sommer, hvor faderen Christian har fremskreden Alzheimers.


  SÆRSOMMER

  Sammenhængende i denne serie:
  Sommer [1. sæson] (tvs) (2008)
  Sommer [2. sæson] (tvs) (2008)

  Anden og sidste sæson af dramaserien "Sommer" fortsætter sin grundige, tålmodige og jordbundne rejse ind i menneskeskæbners flygtighed og adfærdspsykologiens store skatkammer.
   

  Hverdagens små mirakler

  Grundlæggende er "Sommer" en helt klassisk dramatisk narration med et primalt drive mod en udløsning, og det er netop i indfangelsen af hverdagens små mirakler og tragedier, at serien bringer os på bølgelængde med os selv - populært sagt - i stedet for at forføre os langt ud i en effektjungle.

  Selvforståelse
  Heri ligger seriens største bedrift; at den bidrager til en befolknings selvforståelse i en samtidsskildring, der i medierne, i fjernsynet og på film ellers er præget af blinkende lygter og narrativt effektjageri.
   

  Jordforbindelse

  I mødet med "Sommer" har vi jordforbindelse, og det er vidunderligt. Hver episode tager sig den nødvendige tid til at forme karakterer og begivenheder, så deres handlinger bliver vedkommende og får en værdi.

  Tematisk vovet
  Tematisk vover historierne sig endda ind imellem ud, hvor dansk fiktion kun i akavede forsøg har været tidligere, ved at berøre fx psykisk sygdom og kærlighed mellem to personer, der har en markant aldersforskel. Også hér lykkes projektet, i det tilgangen er både vidende og rørende, og igen fordi det alvorlige ikke er spartlet ud med hverken musik eller hyperventilerende skuespilsmagi.

  Sandsynlighedens grænser
  I anden sæson udvikler de enkelte karakterer sig inden for det sandsynliges grænser. Nogle gange til yderpunkterne, men absolut troværdigt. Begge brødrene Sommer skal igennem store kriser, og udfaldet af disse kriser er i et tilpas leje af overraskende.
   

  Fuldstændigt opslugende

  Sæsonen når sin højde omtrent midtvejs, hvor alle begivenheder flyder sammen i det fuldstændigt opslugende. Herefter ser man en tendens til, at alle små og store historier skal afsluttes, hvorfor serien ender lidt mere fatalt, end den har bygget op til.

  Lille dansk talentocean
  Skuespillerne fortjener al mulig ros for deres indsats. Næsten hver eneste aktør er blevet instrueret sundt og inspireret, og det mærkes i dette lille danske ocean af talent. Det er vemodigt at tage afsked med DRs bedste serie i dekader, men dejligt at vide at der endelig er noget tv-fiktion, der kan tåle et gensyn.  Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2008, Danmark/TV, Drama, 575 min.

  Dansk titel: Sommer [2. sæson] (tvs)
  Instr: Carsten Myllerup, Jannik Johansen, Tobias Lindholm, Kasper Gaardsøe, Niels Nørløv Hansen, Louise Friedberg Prod: Katrine Vogelsang m.fl. Manus: Jeppe Gjervig Gram m.fl. Foto: Kasper Andersen, Jørgen Johanson m.fl. Klip: Gerd Tjur m.fl. Mus: Halfdan E, Lars Daniel Terkelsen
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation