Bamse (1968)

  Da faderen dør i en trafikulykke, sætter teenagesønnen sig for at opsøge faderens hemmelige elskerinde - og forelsker sig selv i hende.


  BAMSE UDEN FYLD

  Dette er noget af en mystisk sammenblandet kærlighedshistorie, som hverken er fugl, fisk eller landkrabbe, og som er svensk-dansk "charme" uden fornemmelse for besøgelsestid. "Bamse" er kælenavnet på den elskerinde som en familiefar har haft - hemmeligt - gennem mange år.
   

  En besættelse

  Da faderen dør i en trafikulykke, besættes teenagesønnen af tanken om at finde frem til elskerinden og konfrontere hende med fortidens synder, men hvad han ikke havde regnet med er, at han selv forelsker sig i den kønne blondine.

  Ikke meget krammebamse
  Der er ikke meget krammebamse over Arne Mattssons måde at fortælle historie på: man får i hvert fald mere lyst til at vride armen om på det stakkels plysdyr, men det har jo ingen skyld i filmens mangel på situationsfornemmelse.
   

  Evindelige flashbacks

  Hvad der irriterer mest ved filmens stil er de evindelige flashbacks, der igennem hele filmen afløser den aktuelle handling og fører blondine-bamsen tilbage til tiden, hvor hun lå i ske med den nu afdøde elsker.

  En bule i buksen
  Så tilbage til den ihærdige teenagedreng, der med stram mine og korslagte arme forekommer sur og tvær men dybest set har en bule i buksen over den yndige og indtagende blondine, som farmand også legede krammebamse med.
   

  Stemningsforladt

  Der er ingen fornemmelse af udvikling i historien, der bliver ved med at vende tilbage til den stemningsforladte centrifuge: elskov, skuffelse, vrede, kærlighed - men fyldet er pillet ud af bamsen, så det er en noget slatten fætter, man sidder tilbage med.

  Paul Hagen-komik
  Danske Paul Hagen dukker op i en farce-dobbeltrolle som hotelportier og kusk i en fuldkommen utidig indblanding og sammenblanding af genrer, da det nye par tager til Danmark for at følge i det gamle pars flirtende fodspor. Overlang og uden mål og med - egentlig også visuelt temmelig uinteressant.  Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  1968, Sverige, Drama, Romantik, Teenagere, 110 min.

  Dansk titel: Bamse
  Instr: Arne Mattsson Manus: Arne Mattsson, Elsa Prawitz Foto: Lasse Björne Klip: Wic Kjellin