Sømand i knibe (1960)

  En henrivende fabrikantdatter sætter sig for at tø en militant træmand op. Snart er hun med til søs, selvom det er strengt forbudt med kvinder i den danske flåde.


  INDHOLDSTOMHED

  Otto Brandenburg synger i "Sømand i knibe" et par af Sven Gyldmarks måske største ørehængere, mens han sidder i arm med sin guitar ombord på en af flådens motortorpedobåde, og mellem flådens friske fyre.

  Langt fra kvindefavnen
  Herunder "Susanne, Birgitte & Hanne", med kor-backup af bl.a. Ib Mossins velfriserede Poul. Og der er ingen kvinder i flåden i 1960, så Brandenburgs skønsang er nødvendig for de unge mænd, så de kan holde ventetiden ud, til de igen er i havn (og kvindefavn).

  Afgrundsdyb indholdstomhed
  Allerede nu er filmens markant vigtigste element omtalt. Sangene - fordi de siden er blevet så kendt og i mange år var på Brandenburgs faste og pigehjertesmeltende repertoire. Sandt for dyden er "Sømand i knibe" en mindst ligeså afgrundsdyb indholdstom og ubehjælpsomt iscenesat film som i hvert fald fem af de seks Soldaterkammerater-film.

  På aftægt
  Instruktør Lau Lauritzen var her i 1960 så småt ved at gå på aftægt og var i hvert fald kunstnerisk opbrugt efter sine ekstremt produktive dekader som både skuespiller og instruktør. Hér udfylder han også dobbeltrollen, men begge funktioner falder pinligt ud.

  Dovent i kølvandet
  "Sømand i knibe" lægger sig ikke alene ualmindeligt dovent i kølvandet på Soldaterkammerater-filmenes publikumssucces, den er også endnu en militærforherligende reklamesøjle for marinens materiel og mandskab, komplet med uudholdeligt lange sekvenser af netop kølvand (novra, hvor kan de flotte skibe sejle hurtigt!)

  Udtalt umorsom
  Dirch Passer markedsføres selvfølgelig som en central spiller, mens hans rolle er meget lille og desværre udtalt umorsom. Dog skal det siges, at Dirchs rolle som Freddy i "Sømand i knibe" undgår at udstille skuespilleren i et decideret misbrug, som vi så trist har måttet se det i talrige folkekomedier.

  Vanligt lillepigefrisk
  Ghita Nørby er vanligt lillepigefrisk som den vovede fabrikantdatter Eva, der ser det som en udfordring at få tøet Ebbe Langbergs kaptajnløjtnant Poul op. Han hverken ryger, drikker eller kigger på damer - men dét skal Eva nok få vendt op og ned på. Det helt store drama opstår, da Eva i ungdommelig kådhed gemmer sig i torpedobåden for at flirte med Poul. Dén slags må man ikke, og det kan der blive slået hårdt ned på!

  Ingen formildende omstændigheder
  "Sømand i knibe" byder ikke på nogen formildende omstændigheder. Det er en let dramatiseret farce, der fra ende til anden er så udtalt rutinearbejde, at det skriger til himmelen over det motorbådsskummende hav.  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024