Entre les murs (2008)

  En klasselærer med hjertet på rette sted oplever det daglige drama med sine klasseelever, der er i den værste fase af puberteten.


  LÆRERPSYKOLOGISK INDSIGT

  Guldpalmevinderen fra Cannes 2008 er et skoleeksempel på solid europæisk dramaturgi: Indsigt i virkelige forhold uden utidig effektmæssig indblanding.


  Nøgent og usødet
  Således fuldstændig nøgent og usødet er samtlige 128 minutters drama et sjældent ægte indblik i lærergerningens psykologi. En klasselærer med hjertet på rette sted oplever det daglige drama med sine klasseelever, der er i den værste fase af puberteten.

  Fnidder-drama
  Filmen skildrer en række undervisningssituationer og – ikke mindst – det ustoppelige drama af fnidder, jalousi og ego-orienteret selvdyrkelse, som de fleste af eleverne er leverandører af. Alt dette afføder, som vi alle ved og har oplevet, spændinger og hyperventilation. Dette er skolelærerens dagligdag: Hans mareridt og drøm.

  Empati for lærergerningen
  Laurent Cantet instruerer uden tvivl med en empati for lærergerningens skisma: Hvordan kombineres teenagehjerners diversitet og hormonelle pollenallergi med kærlig pædagogik og brugbar undervisning?
   

  Flot illustreret

  Meget af tiden kommer til at gå op i hat og briller, eller rettere fnidder og præmenstruel slåskamp på ord. Dette illustrerer filmen meget flot. I det hele taget er "Entre les murs" et af de bedste bud på en skole-hverdagsfilm, hvis man er til formen, der skærer ind til benet i en hudløst ærlig tilgang.

  Dygtig personinstruktion
  En anden stor bedrift ved filmen er den vellykkede instruktion af de mange store børn. Det er ikke muligt at udpege en, der spiller dårligt. Alle har de karakter og spiller tilsyneladende bare sig selv. Et bevis på stor og stærk personinstruktion. Den voksne samvær i form af lærermøder og uformel snak er til gengæld et af filmens få svage kort. Intensiteten ligger i klasseværelset.  Anmeldt i 2010 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2008, Frankrig, Drama, Coming of Age, Børn på film, Teenagere, 128 min.

  Dansk titel: Klassen
  Instr: Laurent Cantet Prod: Simon Arnal, Caroline Campillo, Barbara Letellier, Carole Scotta Manus: Laurent Cantet, Robin Campillo, François Bégaudeau Baseret på: bog af François Bégaudeau Foto: Pierre Milon Klip: Robin Campillo, Stephanie Leger
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • AAN - Bedste udenlandske film
  • BD-N - Bedste ikke-amerikanske film
  • CAN - Palme d'Or
  • RB-N - Bedste ikke-amerikanske film