Off the Black (2006)

  En gnaven, alkoholiseret baseballdommer bliver på forunderlig vis venner med en teenagerdreng, der har rod i familielivet.


  ET UMAGE PAR

  I dette lille amerikanske drama er der grund til at smide tøjlerne og lade sig forføre af det umiddelbart charmerende.
   

  Baseball-testosteron

  Helt op at ringe skal man dog ikke regne med at komme. Hertil er filmen i sin substans for bundet af baseball-testosteron og maskulint uforløste klicheer, men forholdet mellem baseballdommeren og den unge, usikre teenager, rummer hjertelige øjeblikke.
   

  En kontroversiel kendelse

  I filmens begyndelse ser vi, hvordan baseballdommeren Ray kommer med en kontroversiel kendelse, der straks gør kasteren Dave ulykkelig og publikum rødglødende af raseri. Samme aften opsøger Dave Rays bopæl og vandaliserer hans have og bil. Han bliver imidlertid opdaget, og dette bliver utroligt nok begyndelsen til en venskab mellem de to.
   

  Hån & sarkasme

  Til at begynde med er det mest hån og sarkasme, der fyger gennem luften, men efterhånden kommer de to under huden på hinanden og begynder at værdsætte hinanden selskab. Ray har besluttet at tage med til sit 40-års gymnasiejubilæum, og han vil gerne have Dave med som sin "søn", en rolle som teenageren efter et stykke tid indvilliger i at spille.

  Afbalancerede præstationer
  Filmen tager sig først og fremmest heldigt ud takket være de to herrers fint afbalancerede præstationer: Nick Nolte rammer med forstemt alvor den fordrukne, ensomme og døende Ray. Unge Trevor Morgan er troværdigt teenagernaiv og udstråler den nødvendigt spiselige charme, som rollens underkastelse og viljesopbygning fordrer.

  Ro og ægthed i spillet
  Der hviler en ro og en ægthed over de to, og det bærer langt hen ad vejen den klassiske ’jeg skal nå noget godt, inden jeg dør’-tematik. Filmen er charmerende og ærlig og holder sig hele vejen igennem til en uprætentiøs fortællestil, der går tæt på snarere end distancerer.

  Fine muligheder i historien
  I det fortættede ’far-søn’-forhold ligger der fine muligheder for at fortælle en kærlig og tankevækkende historie. Filmen udnytter et fåtal af dem, og man må nøjes med denne lidt skrabede portion, der trods alt byder på stærke øjeblikke.  Anmeldt i 2010 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  2006, USA, Drama, Teenagere, Sport, 90 min.

  Dansk titel: Off the Black
  Instr: James Ponsoldt Prod: Scott Macaulay, Robin O'Hara Manus: James Ponsoldt Foto: Tim Orr Klip: Sabine Hoffmann Mus: Claire Campbell, Alex Neville, Brian Petway