Water for Elephants (2011)

  Efter en personlig tragedie havner en ung mand tilfældigt på et cirkustog, og hans møde med cirkusverdenen ændrer han liv totalt.


  KÆRLIGHED & DYREVELFÆRD

  Charmerende og livsbekræftende dramatik, der byder på en tilpas tilsmagt suppe af kærlighed, sadisme og dyrevelfærd.
   

  Holder et højt niveau

  Egentlig er filmen overraskende seriøs, når man skuer den på cover og handlingsreferat, og alvoren og den heraf medrivende dramatik holder et højt niveau, lige indtil der skrues alt for højt op på dramaknappen hen imod slutningen.
   

  En tragisk ulykke

  Den næsten færdiguddannede dyrlæge Jacob mister i 1931 begge sine forældre i en tragisk bilulykke, og hans verden er tæt på at ramle helt. I affekt farer han af sted ud i natten og hopper om bord på et tog.
   

  Dyrlæge i et cirkus

  Men dette tog viser sig at være i alt andet end almindelig rute. Det er et cirkustog på vej til næste opsætning. Og efter diverse skærmydsler lykkes det Jacob at blive antaget som dyrlæge.
   

  Må tage affære

  Cirkusdirektøren er gift med en yndig ung kvinde, der selv optræder i de flotteste numre. Men direktøren er en sadist, hvis dyre- og menneskemishandlinger snart skal tage så meget overhånd, at Jacob er nødt til at tage affære.

  Stemningsfuld magi
  Filmen rummer særligt i den første times tid en meget stemningsfuld magi, der pragtfuldt indfanger den helt særlige cirkusatmosfære uden overhovedet at fokusere på selve optrædenerne.
   

  Universelt medrivende historie

  Hér er man medrevet af den universelt medrivende historie om den unge mands kamp for at finde sig selv igen. Den uundgåelige forelskelse i den yndige kvinde, og den sadistiske cirkusdirektør, der står i vejen. Det er alle elementer, der spiller fint sammen i det meste af filmen.

  Moden og markant
  Ligeledes båret af fint skuespil fremstår filmen som helhed både modent og markant. Særligt hæfter man sig ved Christoph Waltz’ stærke præstation som den onde cirkusdirektør, men også det unge par spilles fint af hhv Robert Pattinson og Reese Witherspoon.
   

  Unødvendigt overdramatisk drejning

  Filmen tager i den sidste halve time en - set i sammenhængen - unødvendigt overdramatisk drejning, og det er langt fra klædeligt. James Newton Howards musik er, trods sin nedtonede styrke, sine steder lovligt sukret og dominerende.  Anmeldt i 2012 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2011, USA, Drama, Romantik, 114 min.

  Dansk titel: Water for Elephants
  Instr: Francis Lawrence Prod: Gil Netter, Erwin Stoff, Andrew R. Tennenbaum Manus: Richard LaGravenese Baseret på: roman af Sara Gruen Foto: Rodrigo Prieto Klip: Alan Edward Bell Mus: James Newton Howard