Onkel Bill fra New York (1959)

  Da overdirektøren vender hjem til København for at møde en lokal direktør og hans kone, må der skrides til drastiske metoder for at gøre et godt indtryk.


  OVERSTYRET KOMIK

  "Onkel Johns tantekompleks". Sådan lød en af overskrifterne i samtidskritikken, der ikke var videre positivt stemt over Peer Guldbrandsens seneste folkekomedie. Onkel John hentydede til filmens manuskriptforfatter og producent, John Olsen, og selvfølgelig legede man samtidig lidt med filmens titel.

  Usandsynligt & overspillet
  "Onkel Bill fra New York" er bestemt heller ikke noget stærkt inspireret komisk indspark, her på tærsklen til 1960’erne. Historien er så usandsynlig, som skuespillet er overdramatisk.

  Høj i spidsen
  Da Hass Christensens overdirektør Onkel Bill vender hjem fra New York for at se til sin lille musikforretning med Dirch Passers Hans Høj i spidsen, er det med forventning om at mødes med Højs kone, Helle Virkners Susanne. Problemet er bare, at Susanne netop er gået i vrede, fordi Høj samme morgen har givet hende et par klask i rumpen.

  Serveret på sølvfad
  I ren desperation udstyrer Høj nu sin ansatte, Ove Sprogøes Johnny Jensen, med en skrædersyet spadserdragt og paryk og kan nu præsentere sin "kone" for overdirektøren og hans medrejsende, yndige Kate. Herfra er herlighederne forudsigeligt serveret på et sølvfad.

  Tykhudet onkel
  "Heldigvis" er Onkel Bill så tykhudet, at han ikke gennemskuer Johnny Jensens sande identitet, for så kan "spændingen" trækkes i én uendelighed. For så længe Bill forbliver i god tro, er der ingen risiko for, at Høj bliver fyret for den lille spøg.

  Fladpandet humor
  Der er meget langt imellem de reelle morsomheder, og de bedste opstår med Ove Sprogøe i spadserdragt. Langt det meste af morskaben er så fladpandet, at man skal være udstyret med en ualmindelig specifikt tumpet humor for at grine ret meget.

  Åbner for sluserne
  Og trist nok åbner Dirch Passer alt for meget for sluserne, og ruller med øjne og skriger så det er en værre pine. Hass Christensen er frygteligt karikeret som ekstremt højttalende, rank og skørtejagende onkel. Så er der mere bid over Sprogøes kvindelige indspark.

  Passable sange
  Helle Virkner og Ulla Lock er et yndigt par, der dog træder meget i baggrunden for det frontfigurerende Passer/Sprogøe-par. Sven Gyldmarks musik er overvejende anonym men byder på et par passable sange.

  Overstyret komik
  Alt i alt en ærgerligt overstyret komedie, der grænser til ren farce. Filmen overlever først og fremmest på sit klassisk kluklatterfrembringende mand-i-dametøj-tema og Ove Sprogøes herlige præstation i samme rolle.  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1959, Danmark, Komedie, Romantik, 90 min.

  Dansk titel: Onkel Bill fra New York
  Instr: Peer Guldbrandsen Prod: Erik Larsen, John Olsen Manus: Peer Guldbrandsen, John Olsen Foto: Aage Wiltrup Klip: Edith Nisted Nielsen Mus: Sven Gyldmark