Skytten (2013)

    Forestående nationale olieboringer på Grønland får en selvtægts-terrorist op i det røde felt. En kvindelig journalist kommer på overarbejde.


    NOBEL OPDATERING

    De to Skytten-film:
    Skytten (1977)
    Skytten (2013)

    Dette her har vi set før! Altså ikke direkte - men alligevel i ufatteligt mange, særligt amerikanske film og i nyere tid også danske, som læner sig mere end komfortabelt op ad Hollywoods fortællestil.
     

    En skarpladt riffel til fælles

    Selvom "Skytten" slår sig selv op som en genindspilning af Tom Hedegaards thriller af samme navn fra 1977, har de to film ikke meget andet end en skarpladt riffel til fælles.

    Moderniseret og opdateret
    Historien er moderniseret og opdateret, kredsende om en aktuel debat, hvor Grønland inddrages som det nye store olieeventyr. Det får skabsterroristen Rasmus Holm Jensen til at lade præcisionsriflen - for med varselsskud at sende signal til politikerne om, at de skal stoppe olieplanerne.

    Liv, død og oliemillioner
    Journalisten Mia Moesgaard bliver snart Holm Jensens foretrukne talerør, og det kan hurtigt udvikle sig til en stressende affære at stå som mellemkvinde i en sag på liv, død og oliemillioner.

    Elegant stil
    Opdateringen af skytteuniverset er på mange måder vellykket. Annette K. Olesens moderne film er strømlinet æstetiseret i en enkelt elegant stil, der i mere end halvdelen af scenerne er tilpas balanceret uden vild og blodig fortællemæssig overflod.

    Ekstremistisk heksekedel
    Uheldigvis er resten af filmen den forventeligt ekstremistiske heksekedel af kækt lyddesign, ISO-standardiseret filmmusik og vakse småroller med jappende diktion.

    Nobelt og ærligt
    Når det er sagt, fremstår "Skytten" som helhed nobelt og ærligt og vinder - særligt i kraft af Trine Dyrholms fine hovederollepræstation - en hel del terræn.



    Anmeldt i 2013 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2013, Danmark, Thriller, Krimi, 89 min.

    Dansk titel: Skytten
    Instr: Annette K. Olesen Prod: Åke Sandgren Manus: Lars Andersen, Michael W. Horsten, Åke Sandgren Baseret på: originalt manuskript af Anders Bodelsen Foto: Rasmus Videbæk Klip: Nicolaj Monberg Mus: Kaare Bjerkø
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • RB-N - Bedste visuelle effekter
    • BD-N - Bedste film