Desertøren (1971)

  En ung mand flygter fra militærtjenesten og tager en pistol med. Han flirter lidt med en sød pige, men er generelt ikke typen, der socialiserer.


  FILMET PROTESTSANG

  "Dårlig dansk film." Sådan lød en af overskrifterne, da den kollektivt skabte ungdomsfilm, "Desertøren", blev anmeldt i 1971. Og det er da også en temmelig ubehjælpsom film, der er skrevet, klippet og instrueret i fællesskab af Thomas Kragh, Lars Brydesen, Gert Fredholm og Steen Kaalø.

  Stikker af fra militæret
  Martin stikker af fra militæret. Han har en pistol med sig, er omkring Sverige og finder siden sammen med en pige, som han dog forlader igen. Han er desertør og som sådan eftersøgt, men det rager ham en papand. I det hele taget rager det meste Martin, og samfundet og alle de andre kan bare stikke alt skråt op.

  Fuck alt
  Det kan lede tankerne hen på en stor facadetatovering i nutidens København, hvor kæmpe bogstaver proklamerer "FUCK ALT". For Martins verdenssyn er totalt uden interesse i enhver form for fællesskab. Ikke engang kærligheden til hashrygningen kan få ham til at falde ned.

  Halter gevaldigt
  "Desertøren" halter gevaldigt som film. Den er et eksperiment og en filmet protestsang, snarere end en egentligt narrativ oplevelse. Og det styrker ikke gennemslagskraften, at rollelisten er besat af lutter ukendte navne, med popsangeren Gert Günther i hovedrollen som Martin.

  Fine tidsbilleder
  Jesper Høm indfanger nogle fine tidsbilleder i sin rolige farvefotografering, bl.a. er vi i smukke omgivelser på den nordsjællandske sommerkyst og på smuttur i det svenske.

  Anmassende protestsang
  Den anmassende protestsang, der er skrevet til filmen af Peyote Sioux Red, hvor "fuck alt"-temaet rumler igen og igen, suppleres af anonyme toner i et af blot to filmmusikbidrag fra komponisten Pelle Gudmundsen-Holmgreen.

  Uprøvede skuespillere
  Bedst blandt de uprøvede skuespillere er Birgitte Frigast som kærestepotentialet Pia. Her opstår der små lommer af meget fin ægthed, hvor spillet kan minde en lille smule om Trine Dyrholms, da hun var i karrierens forår.

  Mister hurtigt interessen
  Ellers er det småt med spilkvaliteterne, og man mister i det hele taget hurtigt interessen for det gumpetunge filmekseperiment. Samtidskritikken var også helt igennem hård ved "Desertøren": "Irriterende, men ikke ligegyldig desertør", "Virkelighedsbillede uden nerve", "Udsigtsløs hverdagsafspejling", "Ugidelig og ikke mere", "Vraggods", "Mest overflade", "Meningsløst manuskript" og "De spildte mulighedernes film."  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1971, Danmark, Drama, 88 min.

  Dansk titel: Desertøren
  Instr: Thomas Kragh, Lars Brydesen, Gert Fredholm, Steen Kaalø Manus: Thomas Krag, Steen Kaalø Foto: Jesper Høm Klip: Lars Brydesen Mus: Pelle Gudmundsen-Holmgren