Bronenosets Potyomkin (1925)

  Ombord på panserkrydseren Potemkin bliver besætningen utilfredse med maden og starter et oprør, der spreder sig i land.


  UNIK ÆSTETIK

  En udødelig klassiker - og i alle filmteoretiske sammenhænge endevendt perle. Eisensteins "Panserkrydseren Potemkin" tåler et gensyn med jævne mellemrum for at sætte filmkunsten i perspektiv. Filmen skildrer mytteriet i Sortehavsflåden i 1905 og den efterfølgende opstand mod zarstyret i Sovjetunionen.


  Blodigt oprør
  Handlingen udspiller sig dels ombord på Panserkrydseren Potemkin, dels i havnebyen Odessa. Her går besætningen i land efter at have gjort et blodigt oprør som følge af bespisning med råddent kød. En ung matros bliver skudt, og hans lig lægges nu frem til skue i Odessa. Horder af sympatiserende mennesker valfarter til.

  Et tavst møde
  Der findes efterhånden et hav af musikalske fortolkninger til at ledsage dette mesterværk af en stumfilm; alle bidrager de med hver sin farvning af den tordnende bastante æstetik. Denne anmeldelse er derfor bevidst baseret på et tavst møde med Eisensteins billeder.

  Blæst bagud
  Der er rigelig dramatik i de stærke billedkompositioner og den forbilledlige lyssætning til at blæse tilskueren bagud: Eisenstein var en stormester i at indfange stemninger i billederne i alt fra ansigtet til dramaet på åbent hav.  Anmeldt i 2013 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1925, Rusland, Drama, Historie, Skibe på film, 66 min.

  Dansk titel: Panserkrydseren Potemkin
  Instr: S.M. Eisenstein Manus: N.F. Agadzhanova-Shutko Foto: Eduard Tisse Klip: S.M. Eisenstein
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation