The House by the Cemetery (1981)

    En lille kernefamilie oplever deres livs største mareridt, da de flytter ind i deres nye villa i New England, USA.


    KÆLDERKOLD OVERRASKELSE

    Året før newyorker-seriemordergyset The New York Ripper (1982) sendte den italienske (B)-gysermester Lucio Fulci os en isnende tur i kælderen, nærmere bestemt kælderen under "Slagtehuset ved kirkegården" – det hus, den lille kernefamilie Boyle netop er flyttet ind i.

     

    Yderst blodige hændelser

    En række bestialske og yderst blodige hændelser i og omkring den gamle villa leder efterhånden far, mor og sønnike hen imod den forseglede nedgang til kælderen. Og det, der gemmer sig hernede, er ikke ligefrem rosenduftende kærlighed.

     

    Mørket dernede...

    Særligt de i filmen sent forekommende kældersekvenser udgør absolutte højdepunkter. Faktisk er de gyserstærke, at der nok burde have været mere af dén skuffe og mindre af alle de andre krumspring, der leder hen til trappen mod mørket dernede.

     

    Ingen spildte kræfter

    Hermed ikke sagt at de mange klassisk spændingsopbyggende genregreb er spildte kræfter. Faktisk er det svært at sætte fingeren på ret mange af Lucio Fulcis valg i fortællingen – andet end den nærmest obligatorisk ringe dubbing og den svulstigt "krænkende", insisterende underlægningsmusik.

     

    Visuel kompromisløshed

    Nyd filmen for dens visuelle kompromisløshed og for Fulcis evne til at stikke kniven ind... bogstavelig talt: Den grafiske vold med døden til følge hører til blandt italienerens absolutte troværdige styrker.



    Anmeldt i 2024 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1981, Italien, Gyser, Drama, Børn på film, Seriemordere, 86 min.

    Dansk titel: Slagtehuset ved kirkegården
    Instr: Lucio Fulci Prod: Fabrizio De Angelis Manus: Dardano Sacchetti, Giorgio Mariuzzo, Lucio Fulci Foto: Sergio Salvati Klip: Vincenzo Tomassi Mus: Walter Rizzati