Das Leben von Adolf Hitler (1961)

  En detaljeret dokumentarisk indføring gennem rigt arkiv-filmmateriale i Adolf Hitlers liv og levned.


  DESPOTENS SKÆBNE

  Endnu et blandt talrige forsøg på at dokumentere Adolf Hitlers liv i dokumentariske billeder. Men denne gang er der gods bag anstrengelserne, idet det er den hæderkronede britiske dokumentarist, filmhistoriker og -kritiker Paul Rotha, der står ved roret.

   

  Omhyggelig omgang

  "Das Leben von Adolf Hitler", der også kom i en engelsk og amerikansk speaket version, udmærker sig ved sin meget omhyggelige omgang med et af de mest gennemfotograferede og -formidlede liv i verdenshistorien. Man kan af gode grunde ikke sige, at Adolf Hitlers liv og karriere er helligbrøde, men formidlingen bør alligevel i så rigt mål som muligt være neutral, og det lykkes Rotha ganske pænt med.

   

  Ikke for stiv i afviklingen

  Kronologoien er ikke nagelfast – Rotha kan godt undervejs blikke lidt tilbage fra karrierens højdepunkter til de få oplysninger om Hitlers barndom, der var kendt for offentligheden i 1961. På denne måde får dokumentaren et fint liv og bliver ikke for stiv i sin afvikling.

   

  Historiens hårrejsende sus

  Den velkendte følelse af historiens hårrejsende sus følger af den omhyggelige dokumentation, der både viser alle de klassiske arkivfilm, men som også i vid udstrækninh bevæger sig udenfor det "fortærskede" repertoire.

     Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1961, Tyskland, Dokumentar, Dokumentar: nazismen, Biografi, Historie, 102 min.

  Dansk titel: Sandheden om nazismen og Adolf Hitler
  Instr: Paul Rotha Prod: Walter Koppel Manus: Paul Rotha Foto: Robert Krüger Klip: Paul Rotha Mus: Siegfried Franz