Das Leben von Adolf Hitler (1961)

    En detaljeret dokumentarisk indføring gennem rigt arkiv-filmmateriale i Adolf Hitlers liv og levned.


    DESPOTENS SKÆBNE

    Endnu et blandt talrige forsøg på at dokumentere Adolf Hitlers liv i dokumentariske billeder. Men denne gang er der gods bag anstrengelserne, idet det er den hæderkronede britiske dokumentarist, filmhistoriker og -kritiker Paul Rotha, der står ved roret.

     

    Omhyggelig omgang

    "Das Leben von Adolf Hitler", der også kom i en engelsk og amerikansk speaket version, udmærker sig ved sin meget omhyggelige omgang med et af de mest gennemfotograferede og -formidlede liv i verdenshistorien. Man kan af gode grunde ikke sige, at Adolf Hitlers liv og karriere er helligbrøde, men formidlingen bør alligevel i så rigt mål som muligt være neutral, og det lykkes Rotha ganske pænt med.

     

    Ikke for stiv i afviklingen

    Kronologoien er ikke nagelfast – Rotha kan godt undervejs blikke lidt tilbage fra karrierens højdepunkter til de få oplysninger om Hitlers barndom, der var kendt for offentligheden i 1961. På denne måde får dokumentaren et fint liv og bliver ikke for stiv i sin afvikling.

     

    Historiens hårrejsende sus

    Den velkendte følelse af historiens hårrejsende sus følger af den omhyggelige dokumentation, der både viser alle de klassiske arkivfilm, men som også i vid udstrækninh bevæger sig udenfor det "fortærskede" repertoire.

     



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1961, Tyskland, Dokumentar, Dokumentar: nazismen, Biografi, Historie, 102 min.

    Dansk titel: Sandheden om nazismen og Adolf Hitler
    Instr: Paul Rotha Prod: Walter Koppel Manus: Paul Rotha Foto: Robert Krüger Klip: Paul Rotha Mus: Siegfried Franz