Attentat (1980)

  Et morderisk attentat i Folketinget sender kriminalpolitiet på overarbejde. Men er de overhovedet på sporet af den rigtige gerningsmand?


  HELT FORFEJLET DANSK KRIMI

  Kriminalforfatteren Poul-Henrik Stampe skrev her manuskriptet, baseret på egen roman, i den erfarne instruktør Bent Christensens sidste film ved roret: "Attentat" er et – fuldbyrdet – mislykket forsøg på at kopiere stilen fra udenlandske krimifilm og overføre dem 1:1 til danske forhold, med datidens stjerner.

   

  Et dræbende skud

  Et dræbende skud bliver affyret i Folketinget. Kriminalpolitiet er straks på sagen under ledelse af en konsekvent Bent Mejding. Men politiet bliver vildledt og er tæt på at misse morderen. Heldigvis har de isenkræmmet i orden og kan sætte ind til lands, til vands såvel som fra luften!

   

  Håndtam historie

  Rigtig mange i det digre birollegalleri drukner fuldstændig i den håndtamme historie, der mere end noget andet bliver ufrivilligt komisk. Intet i den papprægede scenografi er troværdigt, og udendørsoptagelserne med action-pomp og -pragt oser bogstavelig talt af primitivt venstrehåndsarbejde.

   

  Mislykket iscenesættelse

  Heller ikke hovedrolleindehaverne har noget at skulle have sagt i Bent Christensens mislykkede iscenesættelse. Replikkerne falder tungt og forudprogrammeret, typegalleriet er betændt, så det driver – og sidehistorierne, hvor vi bl.a. kommer med Jesper Langbergs kriminalassistent Jørgensen hjem i privaten, er serveret med porøst plastikbestik.

   

  Glimtvist interessant tidsbillede

  Ej heller Ole Høyers mærkeligt vammelt-upassende underlægning gør filmen nogen tjeneste. Tilbage står som et blandt meget få lyspunkter et trods alt glimtvist interessant tidsbillede af Danmark anno 1980.  Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024