Escape from Pretoria (2020)

    To politiske fanger planlægger en storstilet flugt fra et fængsel i Sydafrika under apartheid.


    INTENSITETEN PÅ RETTE STED

    Yderst vellykket fængselsthriller med Harry Potter-Radcliffe i hovedrollen som det virkelige livs politiske fange Tim Jenkin. Filmen er baseret på Jenkins egne oplevelser: Sammen med medfangen Stephen Lee planlægger han en storstilet flugt fra et nådesløst sydafrikansk fængsel under apartheid.

     

    Teknisk meget flot

    "Escape from Pretoria" er teknisk meget flot, og det bidrager yderligere til den basale urspænding, der ligger i at følge flugttankerne og -forsøget. Og heldigvis tager instruktør Francis Annan sig den nødvendige tid til at skildre fængselsstemningerne, før flugtforsøget sættes i søen.

     

    Fabelagtig fascinationskraft

    Der er en fabelagtig fascinationskraft i at følge Jenkins og hans makker Stephen Lee, da de først har fået idéen til, hvordan de kan låse sig ud gennem de utallige ståldøre: Ved at fabrikere egne nøgler af meget hårdt træ.

     

    Tid og sted forsvinder fra hukommelsen

    Spændingen holdes og er ind imellem ætsende, at tid og sted forsvinder fra hukommelsen: I disse sekvenser, hvor vejret holdes, bemærkes det også, at underlægningsmusikken er udeladt. For den er ellers – desværre – alt for anvendt gennem det meste af filmen.

     

    Troværdigt klaustrofobisk

    Fængsels-scenografien er troværdigt klaustrofobisk, skuespillet er pænt uden at glimre – undtagelsen er den meget tykke fængselsvagt, der prustende, svedende og irriteret kæmper sig rundt i det gamle og slidte fængsel. En herlig birollepræstation af Maris J. Caune.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2020, Storbritannien, Drama, Thriller, Fængselsfilm, Biografi, 106 min.

    Dansk titel: Escape from Pretoria
    Instr: Francis Annan Prod: David Barron, Mark Blaney, Gary Hamilton, Michelle Krumm, Jackie Sheppard Manus: Francis Annan, L.H. Adams Baseret på: bog af Tim Jenkin Foto: Geoffrey Hall Klip: Nick Fenton Mus: David Hirschfelder