De fredløse (2021)

    Norge, 1926. Unge Johannes lader sig friste til at begå tiltagende alvorlig kriminalitet sammen med en omstrejfende svensker, der har en meget dårlig indflydelse.


    DEN ONDE CIRKEL

    Vellykket norsk kriminaldrama, der baserer sig løseligt på virkelige begivenheder fra mellemkrigstidens Norge. Her bliver den unge og eksistentielt vaklende Johannes et let offer, da svenskeren Mikael udser ham som sin kriminelle partner. Først med mindre forbrydelser, siden alvorligere og alvorligere.
     

    Intimitet, nærvær og råt kriminaldrama

    I sin blanding af intimitet, nærvær og råt kriminaldrama lykkes filmen flot. Her er masser af fremdrift, og en væsentlig del af filmens succes skyldes det meget overbevisende scenografiske og kostumemæssige håndværk.

     

    Optaget på 16mm

    At filmen er optaget på 16mm vidner om en vilje til at fortælle ud fra “gamle” dyder, der hylder knitrende film og dét, den kan som noget helt særligt. Herudover er skuespillet de to hovedrolleindehavere imellem fuld af gnist og indlevelse i tidsbilledet og den farlige hverdag.
     

    Under huden

    Optagelserne i den smukke norske natur bidrager med en yderligere dimension til filmoplevelsen – og “De fredløse” går således under huden, trods sit relativt konventionelle fortællemønster. Et kraftigt antydet homoseksuelt undertema er med til at melodramatisere herlighederne en anelse – men stadig med troværdighed.

     

    Intensitet og indlevelse

    Desværre er der alt for meget underlægningsmusik filmen igennem, men der er heldigvis også levnet plads til lange sekvenser uden – det er disse, der indeholder allermest intensitet, nærvær og indlevelse i de virkelige begivenheder.



    Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2021, Norge, Drama, Krimi, Homoseksuelt tema, Tog på film, 79 min.

    Dansk titel: De fredløse
    Instr: Henrik Martin Dahlsbakken Prod: Henrik Martin Dahlsbakken, Åsmund Kjos Fjell Manus: Henrik Martin Dahslbakken Foto: Oskar Dahslbakken Klip: Vidar Flataukan, Kristofer Nordin Mus: Nils Martin Larsen
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation