Bernie (2011)

    En ekstremt udadvendt og lokalt elsket bedemand får sin sag for, da han indleder et venskab med en meget besidderisk enke.


    BEDEMAND PÅ GLATIS

    Tykkemands-komikeren Jack Black trives som en fisk i vandet i dette sjovt vinklede, baseret-på-virkelige-hændelser-epos. Som bedemanden Bernie har Black rig mulighed for at folde talentet ud, og han lykkes flot.

     

    Umenneskelige krav

    Bernie er højt elsket af alle i det lille Texas-lokalsamfund. Særligt de ældre kvinder (og enker), som han (efter at have bisat deres mænd) former venskaber med - af et godt hjerte. Men godheden kan også spænde ben for Bernies eget liv. Det erfarer han på den hårde måde, da enkefru Nugent stille og roligt kvæler den tykke bedemand ved at stille umenneskelige, selviske krav til ham - uden ophør!

     

    Udtalt komisk vinklet

    Filmen vinkler sit kriminalplot udtalt komisk. Det synes at være et vellykket valg, selvom der ind imellem kan gå lidt for meget amerikansk "cirkus" i bedemands-spradebassens helt outrerede udadvendthed og positive karisma.

     

    Underfundig bittersødme

    Men Jack Black får alligevel en underfundig bittersødme med ind i billedet, når han gestalter det virkelige livs Bernie Tiedes ups and downs med enkefru Nugent. Ikke mindst fordi han hér har en blændende og veloplagt Shirley MacLaine at spille op til.

     

    Masser af skævhed

    Stilen og tonen i filmen er ikke for enhver smag - der er masser af skævhed i den "dokumentariske" tilgang, hvor byboere fra Texas-udkanten udtaler sig til en usynlig interviewer om forholdet Bernie Tiede/Marjorie Nugent. Men kan man affinde sig med det udtalt alternative, er "Bernie" svært underholdende.

     

    Af karsken bælg

    Underlægningsmusikken er i perioder behageligt underspillet/fraværende. Til gengæld imponerer Black med sin lækre sangstemme, når han stiller sig op og synger af karsken bælg foran sørgende eller blot rettroende enker og deres familier.



    Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2011, USA, Komedie, Krimi, Biografi, 99 min.

    Dansk titel: Bernie
    Instr: Richard Linklater Prod: Liz Glotzer, Richard Linklater, David McFadzean, Dete Meserve Manus: Skip Hollandsworth, Richard Linklater Baseret på: artikel af Skip Hollandsworth Foto: Dick Pope Klip: Sandra Adair Mus: Graham Reynolds
    Priser
    • GG-N - Bedste skuespiller (Black)