438 dagar (2019)

    To svenske journalister rejser midt om natten illegalt ind i Etiopien. Herefter følger 438 dages nervepirrende fangenskab.


    BUMP PÅ REJSEN

    Det er absolut den hårde måde, de to svenske journalister Martin og Johan må lære det på: Da de kæphøjt (og nok noget naivt) illegalt krydser grænsen mellem Somalia og Etiopien, har de snart militærstyret på nakken – og de vil ikke lege flinkeskole..!

     

    Røven i dén grad på komedie

    Det var ellers Martin og Johans plan at tvinge sig vej til at dokumentere, hvordan skånselsløs olieudvinding i Ogaden-regionen påvirker lokalbefolkningen. Men sådan skulle det altså ikke gå. Nu har d'herrer i stedet røven i dén grad på komedie – hvis de skal undgå dekader i usle, etiopiske fængsler, må udenrigsministeren Carl Bildt på banen.

     

    Vågent mareridt

    "438 dagar" tapper sin baseret-på-virkelige-hændelser-saft fra en ganske habil tilfangetagelses-æstetik og spænding: Her kan man sagtens leve sig ind i dét (velspillede) mareridt, som svenskerne oplever. Vil de blive skudt og begravet i ørkenen? Og senere: Skal de sidde i fængsel, til de bliver oldinge?

     

    Umenneskelig uvished

    Klart bedst er skildringen af denne umenneskelige uvished. Mindre fascinerende er det politiske spil, der følger – hvor diplomatiet arbejder i kulissen på en løsning. Men spændingen holder nu ret flot i mål. 124 minutter er dog ca. 20 for mange – og ørerne trænger i dén grad til en hvilepause ovenpå filmoplevelsen: Sikken en vulgær voldtægt med overbrug af underlægningsmusik; komplet med periodisk stemningsladet, "sydlandsk" sang.



    Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2019, Sverige, Drama, Thriller, Biografi, Fængselsfilm, 124 min.

    Dansk titel: 438 Days
    Instr: Jesper Ganslandt Prod: Sandra Harms, Karl Fredrik Ulfung Manus: Peter Birro Baseret på: bog af Johan Persson og Martin Schibbye Foto: Sophia Olsson Klip: Hanna Lejonqvist Mus: Jon Ekstrand
    Priser
    • GULDB - Bedste lyd
    • GULDB-N - Bedste film
    • GULDB-N - Bedste visuelle effekter
    • GULDB-N - Bedste musik
    • GULDB-N - Bedste skuespiller (Varela)
    • GULDB-N - Bedste skuespiller (Skarsgård)
    • GULDB-N - Bedste kostumedesign