438 dagar (2019)

  To svenske journalister rejser midt om natten illegalt ind i Etiopien. Herefter følger 438 dages nervepirrende fangenskab.


  BUMP PÅ REJSEN

  Det er absolut den hårde måde, de to svenske journalister Martin og Johan må lære det på: Da de kæphøjt (og nok noget naivt) illegalt krydser grænsen mellem Somalia og Etiopien, har de snart militærstyret på nakken – og de vil ikke lege flinkeskole..!

   

  Røven i dén grad på komedie

  Det var ellers Martin og Johans plan at tvinge sig vej til at dokumentere, hvordan skånselsløs olieudvinding i Ogaden-regionen påvirker lokalbefolkningen. Men sådan skulle det altså ikke gå. Nu har d'herrer i stedet røven i dén grad på komedie – hvis de skal undgå dekader i usle, etiopiske fængsler, må udenrigsministeren Carl Bildt på banen.

   

  Vågent mareridt

  "438 dagar" tapper sin baseret-på-virkelige-hændelser-saft fra en ganske habil tilfangetagelses-æstetik og spænding: Her kan man sagtens leve sig ind i dét (velspillede) mareridt, som svenskerne oplever. Vil de blive skudt og begravet i ørkenen? Og senere: Skal de sidde i fængsel, til de bliver oldinge?

   

  Umenneskelig uvished

  Klart bedst er skildringen af denne umenneskelige uvished. Mindre fascinerende er det politiske spil, der følger – hvor diplomatiet arbejder i kulissen på en løsning. Men spændingen holder nu ret flot i mål. 124 minutter er dog ca. 20 for mange – og ørerne trænger i dén grad til en hvilepause ovenpå filmoplevelsen: Sikken en vulgær voldtægt med overbrug af underlægningsmusik; komplet med periodisk stemningsladet, "sydlandsk" sang.  Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2019, Sverige, Drama, Thriller, Biografi, Fængselsfilm, 124 min.

  Dansk titel: 438 Days
  Instr: Jesper Ganslandt Prod: Sandra Harms, Karl Fredrik Ulfung Manus: Peter Birro Baseret på: bog af Johan Persson og Martin Schibbye Foto: Sophia Olsson Klip: Hanna Lejonqvist Mus: Jon Ekstrand
  Priser
  • GULDB - Bedste lyd
  • GULDB-N - Bedste film
  • GULDB-N - Bedste visuelle effekter
  • GULDB-N - Bedste musik
  • GULDB-N - Bedste skuespiller (Varela)
  • GULDB-N - Bedste skuespiller (Skarsgård)
  • GULDB-N - Bedste kostumedesign