The Funhouse (1981)

  Fire staldkåde teenagere beslutter sig for at overnatte i et omrejsende cirkus. Det skal de komme til at fortryde.


  KNÆKSPRØDE GYS

  Tobe Hooper, der i 1974 servede et af filmhistoriens mere krybende effektive gys, The Texas Chain Saw Massacre (1974), står hér bag en lidt lettere genrekollega, selvom der stadig er vildskab og raffinement at spore i den sprøde historie.

   

  Staldkådheden, der tav

  Fire staldkåde teenagere - to par - er på flirtetogt i et omrejsende tivoli. Her turer de omkring, indtil de får den "glimrende" idé at overnatte i rædselshusets kulisser. Her kan de bolle og more sig, tror de... Men de skal snart erfare, at de har begået deres livs fejltagelse.

   

  Ingen kan høre dig skrige

  Efter at have overværet en bestialsk handling gennem sprækkerne i et trægulv, er de snart jaget vildt. Og mellem de larmende installationer i rædselshuset er der med garanti ingen, der kan høre dig skrige.

   

  Idé- og farverigdom

  Hooper iscenesætter i et højt niveau af idé- og farverigdom: Handlingen er herligt kompromisløs, scenografien slet og ret eminent, og skuespillet slår gnister. Her imponerer Elizabeth Berridge som unge Amy - frygten i hendes ansigt er smittende.

   

  Æggende, med en mørk side

  Men også Sylvia Miles er æggende stærk som spåkonen Madame Zena, der har en meget mørk side. Allerbedst er dog Kevin Conways Freak Show-bestyrer, der, ud over at holde sin stønnende, savlende og Frankenstein-maskeklædte hjælper i kort snor, også sørger for at spænde effektivt ben for teenage-firkløverets eventyr.

   

  Periodisk skinger

  "The Funhouse" vokser med opgaven og leverer varen over forventning, men ind imellem er filmoplevelsen alligevel både for skinger og overstyret. Det går lidt ud over gennemslagskraften  Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1981, USA, Gyser, Teenagere, Børn på film, 96 min.

  Dansk titel: Rædselshuset
  Instr: Tobe Hooper Prod: Steven Bernhardt, Derek Power Manus: Lawrence J. Block Foto: Andrew Laszlo Klip: Jack Hofstra Mus: John Beal