Vilniaus getas (2005)

  I 1942 tvinger nazisterne 15.000 jøder sammen i en ghetto-område midt i Vilnius. En trøst bliver et lokalt teater.


  DET TVUNGNE SAMFUND

  Periodisk velment/velfortalt 2. verdenskrigsdramatik, der med engelsk tale og i tysk/litauisk koproduktion formidler nazisternes hærgen i Vilnius, 1942. Her indrettes en ghetto midt i byen: 15.000 jøder skal "finde sig til rette" i et afspærret område af bykernen, vel at mærke mens de venter på deres senere endelige skæbne.

   

  Et ghetto-tetare

  Ghettoen styres med hård hånd af SS'eren Bruno Kittel. Han er en dannet mand, der før nazistkarrieren var både musiker og skuespiller. Derfor ligger det ham heller ikke fjernt, at ghettoen skal have sit eget teater. Men er der noget, der ikke passer ham, kommer sadisten op i ham. Og det sker tit. Lejrens jøder kæmper en hård kamp for den daglige overlevelse, og her er teatret en vigtig helle.

   

  Fine nuancer

  "Vilniaus getas" rummer fine nuancer i beskrivelserne af det fastlåste liv i ghettoen. Alt andet lige med lidt bedre muligheder end i koncentrationslejrene, men stadig præget af sult, ydmygelser og angst. Bedst på rollelisten er Heino Ferch som den øverstkommanderende jøde Gens - og som hans modstykke, Sebastian Hülk i filmens bedste præstation som Kittel.

   

  Fyldstof

  På birollesiden er der lidt mere vaklen og en tendens til udnyttelse til fyldstof; særligt teaterscenerne bliver for lange, og dramaet omkring Kittels uundgåelige, men ulovlige forelskelse i sangfuglen Hayas bliver aldrig inciterende.

   

  Flot scenografisk arbejde

  Filmmusikken stjæler for mange stemninger undervejs, til gengæld er det scenografiske arbejde med at få genskabt en snusket og klaustrofobisk ghetto-stemning lykkedes temmelig overbevisende.  Anmeldt i 2020 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2005, Litauen, Tyskland, Krigsdrama, Drama, Krig, 110 min.

  Dansk titel: Ghetto
  Instr: Audrius Juzenas Prod: Almone Cepiene, Giedrius Guntorius, Audrius Juzenas, Thees Klahn Manus: Joshua Sobol Baseret på: skuespil af Joshua Sobol Foto: Andreas Höfer Klip: Judith Futár-Klahn Mus: Anatolijus Senderovas
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation