Captain Phillips (2013)

  Et Maersk-containerskib med en amerikansk kaptajn får uønsket besøg af fire somaliske pirater, og hjælpen er længe undervejs.


  MAKSIMAL YDELSE

  + PLUS: autenticitet | maskinel maskulinitet | højspænding
  -MINUS: overdrevet patriotisk redningsaktion

   

  Tematisk beslægtede film:
  Kapringen (2012)
  Captain Phillips (2013)

  Effektfuld primalspænding: "Captain Phillips" presser klaustrofobien på åbent hav ud i maksimal ydelse med en fantastisk underholdningsværdi til følge. Den amerikanske kaptajn Richard Phillips skal styre sit store Maersk-containerskib med 20 mand gennem piratfyldt farvand ved Somalia.

  Hold hovedet koldt!
  Snart nærmer to speedbåde sig skibet bagfra, og kapringen bliver uundgåelig. Nu gælder det for Phillips om at holde hovedet koldt, særligt da han bliver taget med som gidsel i containerskibets redningsbåd. Nu iværksættes en storstilet militæraktion, hvor den halve amerikanske flåde bistår Phillips og besætningen i en ikke ufarlig mission.

  Autentisk udstråling
  Filmen har en vigtig autentisk udstråling, der bidrager til troværdigheden. Optagelserne foregår til søs og på et søsterskib til det Maersk-skib, der i den virkelige verden blev kapret i 2009.

  Ypperligt velsmurt
  "Captain Phillips" fungerer i de første halvanden time og lidt til ypperligt velsmurt. Her er der tale om spænding af meget høj kaliber, med en smittende fremdrift og oliedryppende, maskinel maskulinitet.

  Imponerende potens
  Potensen er imponerende i omgangen med tonsvis af stål, stempler og dieselrøg i den perfekte penetration af havskorpen. Og i piraternes uønskede tilnærmelser formes filmens mest nervepirrende sekvenser.

  Trængt op i krogene
  Der er også virkelighedsnær saft i piraternes boarding og adfærdsvanskelige omgang med de civiliserede, der trænges op i de hårde skibskanter med pistoler for panden.

  Primitive pirater
  Her viser filmen ingen nåde i det sort/hvide portræt af somalierne som ultimativt fladpandede, primitive og hulkindet afmagrede skurke i lasede pjalter med uredt hår og skægvækst ude af kontrol.

  Heroisk militær
  I skærende kontrast hertil træder det heroiske amerikanske militær i karakter et stykke inde i filmen med alt hvad det indebærer af isenkram, koordination og professionalisme: Filmens klart mest kvalmt patriotiske slagside, flankeret af frygteligt sødsuppet filmmusik.

  Effektiv underholdning
  Men alene på den vægtigste første del af filmen vindes der så meget hav, at "Captain Phillips" med en veloplagt Tom Hanks i hovedrollen, udgør uafrysteligt effektiv underholdning.  Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2013, USA, Drama, Thriller, Biografi, Skibe på film, 134 min.

  Dansk titel: Captain Phillips
  Instr: Paul Greengrass Prod: Dana Brunetti, Michael De Luca, Scott Rudin Manus: Billy Ray, Richard Phillips Baseret på: bog af Stephen Talty Foto: Barry Ackroyd Klip: Christopher Rouse Mus: Henry Jackman