The Way Way Back (2013)

  En genert 14-årig dreng er på sommerferie ved havet og ønsker de voksne langt væk. Han finder glæden i et nærliggende vandland.


  HJERTELIG SOMMERSAGA

  Hjertet er på rette sted, og stemningen er fint og troværdigt indrammet af sommerluft, frihed og ungdommelig frustration.

  Ikke en komedie
  Filmens genrebetegnelse som komedie er misvisende. "The Way Way Back" er et kærligt drama om en teenagers kamp mod tåbelige voksne på en sommerferie ved havet.

  En sommer ved havet
  I filmens betagende rolige og ærlige stil vil mange givet føle sig hensat til egne ungdomsminder fra somre ved netop havet og ikke mindst frustrationerne ved irriterende voksne.

  Pubertetsvakuum
  Det er filmens klare styrke, at den indfanger dette pubertetsvakuum uden at forfalde til det sentimentale. Hovedpersonen, Duncan, er en stille dreng: genert, overset og til dels hånet af sin åndsfraværende stedfar.

  Da den lille familie ankommer til sommerlandet søger Duncan væk fra de ofte kaotiske voksne og finder ind til et vandland, hvor han bliver ven med bestyreren, Owen.

  En opblomstring
  Nu oplever Duncan en opblomstring. Han får et arbejde i vandlandet og bliver populær blandt både gæster og ansatte. Langsomt men sikkert opbygger han en selvtillid, som han har hårdt brug for.

  Særligt samspillet mellem Duncan & Owen udgør en skønt jordnær selvtillidsbooster i Liam James’ og Sam Rockwells varme portrætter.

  Fint afdæmpet
  De øvrige spillere er lovligt karikerede, bl.a. er Allison Janneys Betty jævnt komedie-overgearet. Men generelt er skuespillet på et fint afdæmpet plan. Underlægningsmusik er der ikke for meget af.

  Kernesundt & hjerteligt
  Den herlige sommerstemning holder ved længe efter filmens fint balancerede morale - en kernesund og hjertelig filmoplevelse.  Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2013, USA, Drama, Komedie, Teenagere, Coming of Age, 103 min.

  Dansk titel: The Way Way Back
  Instr: Nat Faxton Prod: Tom Rice, Kevin J. Walsh Manus: Nat Faxton, Jim Rash Foto: John Bailey Klip: Tatiana S. Riegel Mus: Rob Simonsen