Replicant (2001)

  I jagten på en seriemorder sætter politiet et nyt våben på sagen: En klonet udgave af seriemorderen skal lede ordensmagten på rette vej.


  IDIOTI MED KANT

  Finurlig action-scifi-thriller, der ganske vist ikke er voldsomt troværdig, men som lever relativt højt på bl.a. graden af opfindsomhed og en overraskende fin dobbelt-præstation af det belgiske action-fænomen Jean-Claude Van Damme.

   

  Har noget med kvinder

  Van Damme spiller seriemorderen Eward Garrotte, der har noget med kvinder. De skal bare dø, hvis han mener, de er dårlige mødre. At han bærer rundt på noget af et moderkompleks, bliver vi ført ind i senere i filmen.

   

  Åleglat morder

  Michael Rookers politimand Jake Riley er på sagen, men det er umuligt at få fat på den åleglatte morder, der absolut ikke skyr nogen midler. Dette er herligt kompromisløst beskrevet i flere kamp/flugtscener, hvor Garrotte bl.a. kaster med en støvsuger, vælter en syg gammel mand af kørestolen og bruger et tilfældigt dropstativ som våben på sygehuset.

   

  En klon på banen

  Heldigvis for Jake Riley og opklaringsarbejdet, har man i kulissen skabt en klon - eller replikant - af Edward Garrotte. Alt, man havde brug for hér var en hårtot, og så gjorde DNA-materialet resten. Vi ser, hvordan klonen har fået liv i art kæmpe pubbe - men nu skal den ud.

   

  Ny læring

  Således ser Garrottes klon dagens lys - også i skikkelse af Van Damme - men det er ikke helt let at vænne sig til livet og alle politimændenes krav. Replikanten aner til at begynde med ikke engang, hvordan man sidder, står eller siger goddag og farvel.

   

  En art broderskab

  Så det er lidt af en nybegynder, Riley får på slæb. Spørgsmålet er, om klonen overhovedet kan bruges til at få fat på seriemorderen? For der opstår også en slags "broderskab", da de to endelig mødes.

   

  Klichéer på samlebånd

  "Replicant" rummer talrige tåbelige actionsekvenser, dumsmarte biroller og klichéer på samlebånd. Alt sammen svøbt i en oftest vulgær fortællestil - bemærk især den ekstremt kiksede "super slow motion", når det rigtig spidser til - og komplet med masser af dræbende underlægningsmusik(støj).

   

  Temmelig rørende indlevelse

  Men med Van Dammes temmelig rørende indlevelse i replikantens friske og usikre møde med verden og det trods alt fint idérige science fiction-twist, havner "Replicant" alligevel blandt de mere underholdende tre-stjerners-actionfilm.  Anmeldt i 2020 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  2001, USA, Action, Thriller, Science Fiction, Seriemordere, 100 min.

  Dansk titel: Replicant
  Instr: Ringo Lam Prod: David Dadon, Danny Lerner, John Thompson Manus: Lawrence Higgins, Les Weldon Foto: Mike Southon Klip: David M. Richardson Mus: Alex Khaskin; Guy Zerafa
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation