De Patrick (2019)

    En sky og perfektionistisk bestyrer af en belgisk nudistlejr er ved at gå helt i baglås, da en hammer pludselig er forsvundet fra hans værksted.


    LODRET HIMMELFLUGT

    Alternativ belgisk filmkunst, "på den fede måde". ”De Patrick” lukrerer på sit genre-miks og balancerer de modsatrettede stemninger elegant, selvom man er lige ved at være i tvivl, om det nu også reelt fungerer.

     

    Skæv fortælling

    Særligt effektivt i den skæve fortælling er, at tingene vendes på hovedet. Egentlig syner filmen af rendyrket farce – halvgamle og halvfede mennesker render nøgne rundt i en nudistlejr i Belgien, med den umiddelbare grimme æstetik, det medfører – men det er instruktør Tim Mieants ikke voldsomt interesseret i at dyrke.

     

    Nøgenheden distancerer

    Den dybest set frastødende nøgenhed distancerer til gengæld de betændte begivenheder på en begavet måde. ”De Patrick” er nemlig først og fremmest et menneskeligt funderet drama, centreret om titelfiguren, som er noget af det mest sky, man kan komme ud for.

     

    Altid blikket slået ned

    Denne 38-årige Patrick driver en nudistlejr sammen med sine gamle forældre, og hvis man drømmer om at få øjenkontakt med ham, bliver man skuffet. Altid har han blikket slået ned.

     

    En hammer som omdrejningspunkt

    Det helt store drama opstår (i Patricks hoved), da en af hans nøje placerede hamre i lejrens værksted en dag er sporløst forsvundet. Og denne manglende hammer bliver omdrejningspunktet i et tiltagende absurd scenarie, der vedbliver med at overraske.

     

    Bittersød komisk undertone

    Man kan med rette kalde ”De Patick” for både komedie, drama, krimi og thriller – men afgjort med en bittersød komisk undertone som den herskende. Teknisk på et meget højt niveau med fænomenale inddragelser af naturen – særligt lejrens store, høje og slanke nåletræer spiller en central rolle i den visuelle fortælling.

     

    Lodret himmelflugt

    Træernes nøgne ”kroppe” stiger mod himlen, samtidig med at kikset-nøgne menneskekroppe bugter sig ind og ud mellem dem. Lyssætningen er her ekstravagant, hvor træerne og deres lodrette himmelflugt udnyttes optimalt.

     

    Energi og vanvid

    Kevin Janssens er slet og ret uovervindelig i titelrollen, men birollegalleriet tilfører i høj grad filmoplevelsen masser af energi og vanvid ud ad de mange begavet overraskende tangenter. Ikke alt for meget underlægningsmusik.



    Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2019, Belgien, Komedie, Drama, Krimi, 97 min.

    Dansk titel: Patrick
    Instr: Tim Mielants Prod: Sarah Marks, Bart Van Langendonck Manus: Tim Mielants, Benjamin Sprengers Foto: Frank van den Eeden Klip: Alain Dessauvage Mus: Geert Hellings
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation