Van Diemen's Land (2009)

    Otte fanger undslipper i 1822 det berygtede Macquarie Harbour-fængsel i Australien. Men naturen viser ingen nåde.


    INGEN NÅDE I VILDMARKEN

    Råt og barsk historisk drama, der sætter otte skæbner stævne i den australske vildmark, anno 1822. De er netop undsluppet Macquarie Harbour-fængslet i udkants-Australien og er nu på egen hånd i den vilde natur. Og det kan snart vise sig at blive endnu mere råt og barsk end livet i fængslet.

     

    Den sikre død

    Filmen går lige i kødet på flugten og indfører os således ikke i, hvad det er, de otte mænd flygter fra. Men der burde også være nok drama i den verden, der venter dem i de enorme skove - i et vejr, der ikke indbyder til hedeture, men snarere den sikre død. Hvis der er nogen, der skal overleve, må de overveje, hvilket kød der skal gnaskes på.

     

    Tordnende flot fotograferet

    "Van Diemen's Land" er tordnende flot fotograferet i ofte stille og let fugleperspektiverede billeder af australske skove i gråvejr. Men stilheden er - meget kedeligt - ikke herskende, for hér tordner en frygtelig og malplaceret underlægningsmusik ind og forplumrer naturens egne lyde, som man ellers mærker kunne have tilført filmoplevelsen så meget energi.

     

    Rå overlevelse

    Musikken er man nødt til at æde, hvis man vil unde sig selv de flotte billeder og den medfølgende rå overlevelseshistorie nede under trækronerne. For hér er der blod, sved og tårer pakket i skånselsløs survival of the fittest anno 1822.

     

    Mystiske undertoner

    En egentlig identifikation opnår man ikke med de otte - og snart decimerede - mænd på flugt. Hertil er fortællingen for fokuseret på sin form, som nævnt på godt og ondt. En fortællerstemme dukker op hist og her - i starten medvirkende til filmens mystiske undertoner, senere fuldt og helt oplevet som unødvendig.



    Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2009, Australien, Drama, Historie, Biografi, 104 min.

    Dansk titel: Van Diemen's Land
    Instr: Jonathan auf der Heide Prod: Maggie Miles Manus: Jonathan auf der Heide, Oscar Redding Foto: Ellery Ryan Klip: Cindy Clarkson Mus: Jethro Woodward