Over the Top (1987)

  En armlæggerfar, der ikke vil finde sig i sin søns rigmandsbedsteforældres snobberi, giver den gas med højrearmen og vinder en stor turnering.


  PÅ TYND IS

  Sylvester Stallone var ikke helt kry ved denne far/søn/armlægger-film, har han siden fortalt. Filmen kunne i hans optik med fordel være fortalt mere mørkt og med originalmusik i stedet for tidstypiske popsange.

  Tynd historie
  Sly har selv en del fingre med i spillet, blandt andet som medmanuskriptforfatter. "Over the Top" fortæller den (meget tynde) historie om langturschaufføren Lincoln Hawk, der har en døende kone på sygehuset og en søn, han ikke rigtig kender.

  En muskelhistorie
  Det med den døende kone er kun en meget vag sidehistorie, der aldrig bliver tilnærmelsesvis vedkommende. Det er først og fremmest en muskelhistorie, hvor farmand lærer sønnike et og andet om at spænde overarmen og overvinde frygt og mindreværdskomplekser.

  Tiltagende fladpandet
  Filmen udvikler sig i en tiltagende fladpandet retning, hvor den ene overarm så at sige tager den anden. Udtrykket Over the top er armlægningsteknisk, og Lincoln Hawk kan noget med mullerne - det beviser han i den gennemsukrede slutning.

  Feel good-popsange i kø
  Feel good-popsangene står i kø som en slags dårlig camouflage for den substansløse historie og det heraf ualmindelig halvhjertede skuespil.

  Pæne billeder
  Filmen højnes blandt andet af sine pæne totalbilleder af de bjergrige egne, som Lincoln Hawk fører sin dieseldunstende lastbil gennem - en anden form for "Over the Top".  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1987, USA, Drama, Action, Sport, 93 min.

  Dansk titel: Over the Top
  Instr: Menahem Golan Prod: Yoram Globus, Menahem Golan Manus: Stirling Silliphant, Sylvester Stallone Foto: David Garfunkel Klip: James R. Symons, Don Zimmerman Mus: Giorgio Moroder