Dansen med Regitze (1989)

  Om hvordan et ægteskab kan overleve – trods store kontroverser gennem tiderne.


  TUNG AT DANSE MED

  I aften er det som, alle døre står åbne, og jeg går ind og ud ad dem alle sammen. Sådan forklarer Frits Helmuths Karl Åge sig, da han virker fraværende til en havefest ved sit kolonihavehus. Han sidder og tænker tilbage på alle de oplevelser, han har haft med sin kone Regitze.

  Kærlighed ved første blik
  Det var kærlighed ved første blik, da Karl Åge mødte Regitze på en café engang i slutningen af trediverne, og resultatet af kærligheden blev – blandt andet – sønnen John. Men herefter støder de ind i ægteskabelige problemer, og sommetider er det meget svært at holde hinanden ud. Det er lige ved at gå galt, da Regitzes mor nægter at spise og drikke, da hun erfarer, at hendes barnebarn ikke skal døbes.

  Ægteskab i tynd tråd
  Både ægteskabet og Regitzes mor hænger nu i en tynd tråd. Men på en eller anden måde lykkes det alligevel Karl Åge og Regitze at blive sammen. Regitze er en svært utilregnelig personlighed, der står fast ved sine helt egne holdninger. I de fleste tilfælde har hun tilskueren på sin side, men et par gange går hun over stregen, og tilskueren "holder med" Karl Åge.

  Frem og tilbage i tid
  Der klippes hele tiden frem og tilbage i tid i takt med gamle Karl Åges tanker til havefesten. Disse klip er raffinerede, idet de alle steder enten i lyd eller billede passer sammen (et klirrende glas kaster os tilbage i nutiden fra et klirrende glas i fortiden, osv.). Hvad der er knap så raffineret er desværre skuespillerpræstationerne fra det unge par (spillet af hhv. Frits Helmuths søn Mikael Helmuth og af Rikke Bendsen).

  Ujævnt spil
  Det er meget ujævnt spil, og det er synd for de flot spillende voksne – de kunne godt have fortjent bedre modspil. Unaturlig, stiv tale og fastfrosset kropssprog i næsten hver scene, de to unge medvirker i.

  Liv og styrke
  Også mange mindre roller er uforskammet ringe spillet. Så er der mere liv og styrke i Ghita Nørbys og Frits Helmuths skuespil, og det giver filmen pænt meget vind i sejlene.

  Raffineret slutning
  Slutningen er det mest raffinerede ved "Dansen med Regitze". Hér sættes hele historien i perspektiv, mange spørgsmål bliver besvaret, og det vinder filmen ved. Det er altså derfor, at Karl Åge er svær at komme i kontakt med...

  Tæer krummes
  Der er kogt for meget suppe på historien om Regitzes mor, der lægger sig syg, fordi barnebarnet ikke skal døbes, men det er det mildest talt vaklende unge skuespil, der gør at man sidder og krummer tæer.

  Pressen skrev:
  Langt de fleste anmeldere var yderst betagede af Rostrups første film i otte år: "Fortæller om hverdagens tapperhed og er vidunderligt spillet", "En varm og vidunderlig fornøjelse" og "En sjælden dejlig dansk filmoplevelse."

  Glemt er de negative toner...
  Men der var også negative toner, selvom de siden er druknet i succes og Oscar®-nominering: "Livløs erindringsrevy" og " Forløber som i en sølvbryllupssang forfattet på bestilling i et bureau og med omtrent samme menneskelige indsigt."  Anmeldt i 1995 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1989, Danmark, Drama, Romantik, Børn på film, Teenagere, 84 min.

  Dansk titel: Dansen med Regitze
  Instr: Kaspar Rostrup Prod: Lars Kolvig Manus: Kaspar Rostrup Baseret på: roman af Martha Christensen Foto: Claus Loof Klip: Grete Møldrup Mus: Fuzzy
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • AAN - Bedste ikke-amerikanske film
  • BD - Bedste film
  • BD - Bedste skuespillerinde (Nørby)
  • BD - Bedste skuespiller (Helmuth)
  • BD - Bedste birolle skuespiller (H. Moritzen)
  • BD - Bedste birolleskuespillerinde (Rolffes)
  • RB - Bedste film
  • RB - Bedste skuespillerinde (Nørby)
  • RB - Bedste skuespiller (Helmuth)