The Edge (1998)

  To fjender og rivaler strander i ødemarken og er overladt til hinandens ikke just kærlige selskab.


  RÅ OVERLEVELSE I ALASKA

  David Mamets manuskript samarbejder fint med de bjergtagende billeder af Alaskas barske, vilde og særdeles indtagende natur. Kombineret med robust (omend nogle gange lidt for rutinepræget) skuespil placerer "The Edge" sig blandt de mere mindeværdige Hollywood-thrillers. Den unge smukke fotomodel Mickey Morse og den ivrige modefotograf Robert Green er taget til Alaska for at finde nye og rå bag- og forgrunde.
   

  For oplevelsens skyld

  Mickeys milionærmand Charles er taget med for oplevelsens skyld, og rejsen foregår i hans lille propelflyver. Med sig har gruppen assistenten Stephen og en pilot. Robert vil gøre ekstra meget ud af sine billeder af fotomodellen, når nu han endelig er kommet helt op i højlandet, og han sætter sig for at finde en lokal statist.

  Rent overlevelsesinstinkt
  Således flyver han med Charles, assistenten og piloten ud for at lede, men det ender i et drabeligt styrt midt i ødemarken. Piloten omkommer, og tilbage er to mænd uden andet at støtte sig til end deres overlevelsesinstinkt.
   

  Instinkter på overarbejde

  Instinkterne er vidt forskellige hos den meget belæste, rolige og kontrollerede Charles og hos den karrieregale og lettere paniske fotograf. De to har kendt hinanden i længere tid, da Charles jo er gift med Roberts model.

  Fjendskab i luften
  Ladt alene i ødemarken viser det sig snart for alvor, at de to ikke har meget tilfælles. Man kan ikke sige, at de virkelig er fjender, dertil er Charles for flink mod Robert. Men Robert præsterer overbevisende envejs-fjendskab og had til den kloge og rolige millionær.

  Blodsøgende dræberbjørn
  Det hænger i luften, at Robert har et forhold med Charles' unge kone, men det altoverskyggende problem i ødemarken er den blodsøgende dræberbjørn, der efter at have dræbt assistenten Stephen, forfølger de forslåede rivaler gennem skov og over bjerge.

  Dødbringende spænding
  Kampen for overlevelse bliver virkelig mere og mere barsk og uhyggelig - og så meget desto mere intens og dødbringende spændende for tilskueren.

  Hæsblæsende tempo
  Et karakteristisk musikalsk tema af veterankomponisten Jerry Goldsmith følger det lille fly på dets færd gennem de smukkeste bjergformationer. I nærkampene i bjerge og skove filmes og klippes der i et hæsblæsende tempo.

  Rå bjørnekampe
  Bjørnekampene er nærgående, rå og virkelighedsnære. Overlevelsesinstinktet stiger i takt med, at oddsene bliver mindre, tempoet og spændingen kan kun stige.
   

  Glimrende Hopkins

  Anthony Hopkins leverer med sin yderst kloge og smarte Charles filmens bedste skuespil. Altid har han svar på rede hånd, han ved alt, og at han er millionær tynger ham tilsyneladende ikke. Kølig, og afventende, hvilket er møgirriterende for rivalen, der gang på gang gør sig selv til grin ved ikke at have styr på situationen. Deres samspil gør meget for filmen.  Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1998, USA, Action, Eventyr, Thriller, Dyr på film, 117 min.

  Dansk titel: Edge, The - rivalerne
  Instr: Lee Tamahori Prod: Art Linson Manus: David Mamet Foto: Donald M. McAlpine Klip: Neil Travis Mus: Jerry Goldsmith