Throw Momma from the Train (1987)

  En forfatterspire bor sammen med sin dominerende mor, og hans videre karrieremulighed afhænger af, om han kan få skillet sig af med hende.


  VELOPLAGT INSTRUKTØRDEBUT

  Veloplagt, om end noget overfladisk instruktørdebut af skuespilleren Danny DeVito: "Throw Momma from the Train" er for det meste rigtig morsom. Tilskueren lever sig ind i det vanvittige univers og griner og raser med de stakkels undertrykte hovedpersoner.
   

  Naiv ungkarl med en plan

  Danny DeVito spiller selv den fyrreårige og noget naive ungkarl Owen, der bor sammen med sin mildest talt dominerende mor (fremragende spillet af Anne Ramsey).

  Snydt af ekskonen
  Owen vil frygtelig gerne være en berømt forfatter, og han bruger meget af sin tid på at skrive korte kriminalhistorier, som han tager med til et kursus. Kurset er ledet af den dygtige, men uheldige forfatter Larry Donner, hvis ekskone har stjålet hans hidtil eneste fuldendte manuskript og selv tjent millioner på det.
   

  Gode råd til inspiration

  Så Larry er selvsagt rasende på denne ekskone. Owen har problemer med at skrive effektive kriminalhistorier, og Larry giver ham dét råd at se en Hitchcock-film for at hente inspiration. Men i Strangers on a Train (1951) får Owen i stedet dén idé, at han og Larry i det virkelige liv kan bytte mord.
   

  Noget for noget

  Owen myrder Larrys ekskone - Larry myrder Owens mor. Bag om ryggen på Larry rejser Owen til Hawaii for at gøre det af med ekskonen og ringer derefter hjem for at fortælle nyheden.
   

  Ikke nogen god nyhed

  Larry bliver dog ikke særlig glad for nyheden, for politiet vil jo klart mistænke ham for at være morderen. Men han vil dog ikke myrde Owens mor til gengæld. Det viser sig siden, at ekskonen slet ikke er død, hun er dukket op af havet efter et fald fra en båd i fart.

  Morderiske planer
  Owen tænker meget over, hvordan han lettest kommer af med sin mor, men når det endelig kommer til stykket, når hun altid at undslippe, og Owen står tilbage endnu mere rasende. Alle disse oplevelser giver endelig Larry inspiration til at skrive en roman - og Owen inspiration til at skrive en børnebog med samme emne.

  Tempofyldt og varieret
  Filmen fungerer! Det er en god, tempofyldt, varieret komedie med masser af originale vittigheder og følt skuespil. Anne Ramsey er eminent som den skrækkelige mor.

  Følelser forstærkes
  Danny DeVito er som instruktør god til at få følelserne frem i tilskueren. Ved at zoome helt ind på moderens ret så bemærkelsesværdige overskæg og ved at fremhæve hendes nærmest hekseagtigt udseende, og på samme måde ved at fremstille ekskonen som udelukkende kold og selvcentreret, bliver tilskueren hurtigt overbevist om, hvor sympatien bør ligge.  Anmeldt i 1997 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1987, USA, Komedie, Krimi, Tog på film, 85 min.

  Dansk titel: Smid mor af toget
  Instr: Danny DeVito Prod: Larry Brezner Manus: Stu Silver Foto: Barry Sonnenfeld Klip: Michael Jablow Mus: David Newman
  Priser
  • AAN - Bedste birolleskuespillerinde (Ramsey)
  • GG-N - Bedste birolleskuespillerinde (Ramsey)
  • GG-N - Bedste skuespiller (DeVito)