3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Strangers on a Train
Da to mænd mødes på et tog skal det vise sig at få skæbnesvangre konsekvenser.
HITCHCOCK PÅ SKINNER
Alfred Hitchcocks "Strangers on a Train" byder på nervepirrende spænding, men historien tager en banal og forudsigelig drejning, og det sublime pilles langsomt af filmen, så vi ender i en forhastet, upersonlig thriller-cocktail.

Den berømte tennisspiller, Guy Haines, er på vej hjemad, da han støder ind i en fremmed herre på toget. Herren præsenterer sig som Bruno Anthony, og han er meget begejstret for Guy.

Bruno presser en masse oplysninger ud af Guy. Gennem sladderpressen har Bruno hørt et om andet om, at Guy står for at skulle skilles, og efterhånden får Bruno lokket en hel del oplysninger ud af ham.

En forstyrret passager
Bruno viser sig at være temmelig forstyrret, og da han fortæller Guy om sin idé om at bytte mord, således at han vil myrde Guys rædselsfulde kone, mod at Guy myrder Brunos dominerende far, ryster Guy bare på hovedet ad ham og står af toget.

Men Bruno lavede ikke sjov, og han følger efter Guys kone, Miriam, for at finde den rette lejlighed til at kvæle hende. Bagefter kontakter han Guy. Nu er det Guys tur til at myrde Brunos far.

Udspekuleret morder
Det vil Guy naturligvis ikke høre tale om, men han kan heller ikke gå til politiet, for de vil nemt kunne tro, at han selv er morderen. Guys kommende hustru, Anne Morton, er snarrådig og opdager hurtigt Guys problemer. Nu deltager hun i kampen mod Brunos vanvittigheder.

Teknisk fuldendt
Det er det teknisk fuldendte der præger filmen: delikate sort/hvide billeder, fremragende klippeteknik og spektakulære lyssætninger. Skuespillet er også et kapitel for sig: Bedst er Robert Walker som den død-smarte galning, Bruno Anthony, værst er Ruth Roman som Guys kommende sukkersøde kone, Anne.

Midt imellem ligger Farley Grangers hovedrollepræstation og Patricia Hitchcocks herlige Barbara Morton, Annes søster.

Dimitri Tiomkins musik er dramatisk men en kende for larmende.
Anmeldt i 1998 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Strangers on a Train

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
1951, USA, Thriller, 96 min
Dansk titel: Fremmede på et tog
Instr: Alfred Hitchcock Prod: Alfred Hitchcock  Manus: Raymond Chandler, Czenzi Ormonde, Whitfield Cook  Foto: Robert Burks  Klip: William Ziegler  Mus: Dimitri Tiomkin  
Medvirkende:
Farley Granger (Guy Haines)
Robert Walker (Bruno Antony)
Ruth Roman (Anne Morton)
Leo G. Carroll (Sen. Morton)
Patricia Hitchcock (Barbara Morton)
Priser:
AAN, Bedste Fotografering
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.