Unforgiven (1992)

  En affældig cowboy tager skrappe midler i brug i jagten på to forbrydere og en dusør.


  FRISTET AF DUSØREN

  "Unforgiven" er en af Clint Eastwoods stærkeste og mest fyldige westerns til dato. Der er ikke tale om en ur-klassisk westernfortælling: Udviklingen er original og velgennemtænkt med en gradvis eskalerende spænding, der ikke helt kan forudses.
   

  Et større dilemma

  Da Eastwoods William Munny en dag får besøg af en forbipasserende dusørjæger, sættes han i et større dilemma. Efter en lang og barsk tid som fredløs og drikfældig har Munny slået sig ned på en øde beliggende svinefarm med sine to små børn. Konen har været død i nogle år, og han skylder hende slet ikke at vende tilbage til kriminalitet og fredløshed.

  Fristet af dusøren
  Alligevel føler Munny sig fristet af det, den forbipasserende kan berette om: En prostitueret kvinde er blevet lemlæstet af et par cowboys, og kvinden og hendes kolleger i den lille by "Big Whisky" har udlovet en pæn dusør til den, der kan fange og dræbe gerningsmændene. Munny kan godt bruge pengene til at sikre børnenes fremtid, så han kaster sig ud i det sammen med sin gamle ven Ned Logan og den unge nyhedsbringer Schofield Kid.

  Lettjente penge?
  Munny har ikke rørt en dråbe alkohol siden dengang, og han er endnu meget standhaftig. Dette er blot et spørgsmål om at tjene nogle forhåbentlig lette penge. Men det største problem er ikke at finde frem til gerningsmændene. Sheriffen i Big Whisky, Gene Hackmans Little Bill, er en vægelsindet og gennemført ond person, der nyder sin magt og misbruger den i stor stil.

   

  En ond sherif

  Alle fremmede, der sætter deres ben i hans by, skal ikke tro de er noget. Og slet ikke hvis de mod lovgivningen bærer våben. Sheriffens helt umenneskelige optræden skal blive det, der får William Munnys gamle ego til at blusse op på ny.

  Malende fortalt
  "Unforgiven" er meget gribende fortalt med mange fantastisk smukke naturbilleder: Jack N. Greens fotografering indrammer historien flot. Eastwoods tekniske greb om filmen er i det hele taget mesterligt, og tidsbilledet er ganske fejlfrit og helt igennem troværdigt.

  Skuespil af høj klasse
  Skuespillet er af høj klasse. Clint Eastwoods William Munny er en mærket mand, slebet af tiden. Omstændighederne gør, at han endnu engang ganske mod sin vilje må skrue bissen på. Det er en af Eastwoods til dato mest sammenbidte roller, men spillet er alligevel frigjort - en meget stærk præstation.

  Perfekt ude af balance
  Gene Hackman er perfekt uafbalanceret som det dumme svin af en sherif, han spiller. Denne slibrige og hadefulde person indbragte ham en Oscar - måske lige i overkanten i forhold til rollens afgrænsing.
   

  Fint behersket

  Morgan Freeman er fint behersket, på en gang roligt og slagkraftigt spillende. Jaimz Woolvett er fin som den nervøst selvhævdende Schofield Kid. En storslået filmoplevelse. Afgjort halvfemsernes stærkeste og mest dybsindige western.  Anmeldt i 1999 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1992, USA, Western, Drama, Tog på film, 130 min.

  Dansk titel: De nådesløse
  Instr: Clint Eastwood Prod: Clint Eastwood Manus: David Webb Peoples Foto: Jack N. Green Klip: Joel Cox Mus: Lennie Niehaus
  Priser
  • AA - Bedste film
  • AAN - Bedste skuespiller (Eastwood)
  • AA - Bedste skuespiller (Hackman)
  • AA - Bedste instruktør
  • AAN - Bedste originale manuskript
  • AAN - Bedste fotografering
  • AA - Bedste klipning
  • AAN - Bedste scenografi
  • AAN - Bedste lyd
  • GG - Bedste instruktør
  • GG - Bedste birolleskuespiller (Hackman)
  • GG-N - Bedste film
  • GG-N - Bedste manuskript