Code inconnu: récit incomplet de divers voyages (2000)

  En skuespillerinde bliver et af samlingspunkterne i en historie, hvor alle på raffineret vis kædes indirekte sammen.


  FILMTEKNISKE SPECIALITETER

  + PLUS: teknik | æstetik | indlevelse | spil
  -MINUS: -

   

  På en travl hovedgade i Paris smider en ung mand i foragt en papirspose i en tiggerkvindes udstrakte hænder. I denne scene støder en mindre hær af vidt forskellige eksistenser sammen:
   

  En broget forsamling

  Anne, en skuespillerinde, hendes kæreste, Georges, hans landmandsfar og yngre bror, Jean, der - stik imod sin fars ønsker - ikke har planer om at drive gården videre; Amadou, en musiklærer for døve børn sammen med sin afrikanske familie - og Maria, immigrant fra Rumænien.

  Et multiportræt
  Handlingen er svær at gengive. Den er snarere et raffineret sammenkædet multiportræt af en række meget forskellige mennesker, der på en eller anden måde har/får forbindelse til hinanden.

  Omfattende filmprojekt
  Den østrigske instruktør Michael Haneke har her kastet sig over et meget omfattende filmprojekt, der tog meget lang tid og mange kræfter at få i kassen. Hanekes omhyggelige iscenesættelse skinner tydeligt igennem både i teknikken og i skuespillet.

  Fuld indlevelse
  Hans karakteristiske, meget lange scener uden klip, også kaldet sekvensoptagelser, giver en følelse af at være midt i historien. Denne teknik gør, at Haneke kan fjerne tidsmanipulationen og koncentrere sig om skuespillerne, der også får bedre tid til at leve sig ind i rollerne, når der ikke hele tiden skal klippes og startes forfra på en ny optagelse.

   

  En bedrift

  Men metoden er ikke specielt praktisk og skaber som oftest store problemer for filmholdet. Derfor er "Code inconnu" så meget desto mere vellykket, når man ser resultatet i helheden.

  Kontinuitet og opdeling
  Hver sekvens er adskilt af et par sekunders "sort skærm" - der skal ikke herske tvivl om, at Haneke på én gang har villet skabe en følelse af kontinuitet og opdeling, hvilket er lykkedes meget overbevisende.

  En god historie
  På trods af filmens manglende maninstream-"flow" har man alligevel fornemmelsen af at have fået fortalt en god historie, ikke mindst takket være de dygtige skuespilleres store engagement.  Anmeldt i 2002 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2000, Frankrig, Drama, Romantik, Krig, Børn på film, 112 min.

  Dansk titel: Kode ukendt
  Instr: Michael Haneke Prod: Marin Karmitz, Alain Sarde Manus: Michael Haneke Foto: Jürgen Jürges Klip: Karin Martusch, Nadine Muse, Andreas Prochaska Mus: Giba Goncalves
  Priser
  • CAN - Prize of the Ecumenical Jury
  • CAN-N - Palme d'Or-nominering