Hable con ella (2002)

  To kvinder ligger i koma på samme hospital, og deres mandlige beundrere forsøger sammen at holde modet oppe.


  FIN SPANSK KÆRLIGHEDSHISTORIE

  Der er virkelig tale om at tale til og ikke med i denne, Pedro Almodóvars bittersøde komedie. To kvinder ligger i koma på samme hospital, og deres mandlige beundrere finder sammen i forsøget på at holde modet oppe.

  Komedie & tragedie
  Der ligger en komedie gemt bag det umiddelbart tragiske tema, og man fornemmer det tydeligt, om end der er tale om en hårfin balance. Denne balance lykkes oftest for instruktøren Pedro Almodóvar, hvilket åbner for en verden af pudsigheder.

  To kvinder i koma
  Forfatteren, Mario, har stort set lige mødt tyrefægteren, Lydia, da hun bliver ramt af en tyr og ender i koma på hospitalet. Her møder Mario den unge sygeplejer, Benigno, der bruger meget tid på at passe en ung ballerina, der ligeledes ligger i koma, og som han har kastet sin store kærlighed på.
   

  I fuldt firspring

  Da ballerinaen i sin tid var i fuldt firspring, var Benigno kun fascineret af hende på afstand. Nu får han pludselig mulighed for at komme hende nær og tale til hende. De to mænd opbygger efterhånden et venskab hen over de "sovende" kvinder.

  Fascinerende kulisse
  "Hable con ella" er en helt speciel filmoplevelse. Det erfarer man ganske hurtigt. Pedro Almodóvar skaber et univers, der kan være svært at blive fortrolig med men som udgør en fascinerende kulisse for den raffinerede historie.

  Unikke farver
  Fotograferingen og billedkompositionen er filmens største drivkraft, der understøtter den tragikomiske historie og giver den unikke farver.

  Gennemkoreograferet
  Skuespillerne er engagerede i den dygtige iscenesættelse. Alle scener er gennemkoreograferede, og man fornemmer det høje kunstneriske og tekniske niveau tydeligt. Et højdepunkt er uden tvivl den mesterlige stumfilmssekvens, hvor en mikromand bestiger en kvinde.  Anmeldt i 2003 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2002, Spanien, Drama, Romantik, 108 min.

  Dansk titel: Tal til hende
  Instr: Pedro Almodóvar Prod: Agustín Almodóvar Manus: Pedro Almodóvar Foto: Javier Aguirresarobe Klip: José Salcedo Mus: Alberto Iglesias
  Priser
  • AA - Bedste originale manuskript
  • AAN - Bedste instruktør
  • BD - Bedste ikke-amerikanske film
  • GG - Bedste udenlandske film
  • GULDB-N - Bedste udenlandske film
  • RB-N - Bedste udenlandske film