Murder by the Book (1971)

  En koldblodig bestsellerforfatter myrder sin makker og forsøger ihærdigt at snøre kriminalbetjent Columbo, men det bliver ikke let.


  DEN KOLDBLODIGE KRIMIFORFATTER

  +  PLUS: skurkespil | teknik | detaljerigdom | timing

  -MINUS: endnu lidt kejtet karaktertegning

   

  Columbo, sæson 1:

  Murder by the Book (1971)

  Death Lends a Hand (1971)

  Dead Weight (1971)

  Suitable for Framing (1971)

  Lady in Waiting (1971)

  Short Fuse (1971)

  Blueprint for Murder (1971)

   

  Kriminal-forfatterparret Ken Franklin og Jim Ferris har solgt rigtig mange bøger. Men bag facaden gemmer der sig hemmeligheder, som den ene af forfatterne ikke kan bære. Jack Cassidys Ken Franklin udfører således et nøje planlagt mord på sin medforfatter – og efterfølgende på en lokal kvinde, der viser sig at have overværet mordet. Det bliver en udfordrende sag for kriminalbetjent Columbo, der straks går i kødet på den sleske Franklin.

  Instruktør: Steven Spielberg
  Dette allerførste Columbo-afsnit, ud over de to pilot-episoder, er instrueret af selveste Steven Spielberg, og man mærker fra første scene en utrolig ambition i kameraføringen – lidt mere krydderi og spidsfindighed end normalt for gennemsnitlig tv-fotografering i 1970'erne. Det frisker i høj grad episoden op, at der er så megen entusiasme på det tekniske felt. Historien hører også til blandt de gode Columbo'er, men Peter Falk har endnu ikke helt færdigudviklet sin rollefigur, som vi ser det i de senere episoder.

  En smule konventionel
  Paradoksalt nok er Columbo en smule konventionel i disse tidlige episoder, men i det brede serieperspektiv udgør dette bare en kilde til fascination – at se, hvordan karakterer og manuskripter blive udviklet og forfinet hen ad vejen. Jack Cassidy leverer en skarp og ualmindeligt overbevisende frastødende præstation i skurkerollen som Ken Franklin.  Anmeldt i 2004 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1971, USA, Krimi, Drama, Columbo, 72 min.

  Dansk titel: Mord efter bogen
  Instr: Steven Spielberg Prod: Richard Levinson, William Link Manus: Steven Bochco Foto: Russell Metty Klip: John Kaufman Mus: Billy Goldenberg