The Third Man (1949)

  En forfatter ankommer i 1948 til sønderbombede Wien for at lede efter sin ven. Men da han påstås at være blevet dræbt i en bilulykke, vækkes forfatterens mistænksomhed.


  PÅ SPORET AF MORD

  Der er bred enighed om, at "Den tredje mand" er en af historiens bedste film. Under alle omstændigheder er der tale om en sjælden og stærk filmoplevelse, der både teknisk og i sin historie er de fleste samtidige film særdeles overlegen.

  Amerikansk andenrangsforfatter
  Joseph Cotten spiller overbevisende hovedrollen som den amerikanske andenrangsforfatter Holly Martins, der i 1948 ankommer til Wien for at lede efter sin gamle ven, Harry Lime. Imidlertid påstås det, at Lime er blevet dræbt i en bilulykke, og så bliver amerikaneren i øvrigt bedt om at blande sig udenom og rejse hjem igen.

  På sporet af mord
  Men der er noget, der ikke rigtigt stemmer overens, og Martins indleder nu sin egen efterforskning, der leder ham på sporet af mord.

  På flugt i kloakken
  På trods af trusler fra både en britisk politichef og en mystisk baron, fortsætter Martins ihærdigt, og hans jagt på sandheden fører ham ned i byens kloaksystem. Her er den mystiske "tredje mand" i mordgåden på flugt fra politiet.

  Mesterligt iscenesat
  På alle måder en uforglemmelig film, der har det hele og mere til. Man er spændt og opslugt vidne til en gennemført mesterligt iscenesat, fotograferet og spillet film.

  Legendariske scener
  Flere scener er legendariske, ikke mindst på grund af Robert Krasker, der kombinerer on location-fotografering og lyssætning optimalt i knivskarpe og uafrystelige sort/hvide billeder.

  Sammensmeltning
  Et af mange eksempler fra filmen på en sammensmeltning af filmiske virkemidler og skuespil er scenen i pariserhjulet, mens klimaks i kloaksystemet står som en af de mere nervepirrende afslutninger på en film overhovedet. Anton Karas' musik er både pudsig og uforglemmelig.  Anmeldt i 2004 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1949, Storbritannien, Thriller, Mystik, Tog på film, 104 min.

  Dansk titel: Den tredje mand
  Instr: Carol Reed Prod: Carol Reed Manus: Graham Greene Foto: Robert Krasker Klip: Oswald Hafenrichter Mus: Anton Karas, Irving Fields (sange), Albert Gamse (sange), Henry Love (sange)
  Priser
  • AAN - Bedste instruktør
  • AA - Bedste fotografering
  • AAN - Bedste klipning
  • CAN - Grand Prize of the Festival