Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

  To skæve eksistenser danner par, men så sletter en ny teknologi alle minder om forholdet hos dem begge. Eller gør den nu også det?


  SKÆVE EKSISTENSER

  Jim Carrey fik sit nærved og næsten alvorlige gennembrud i denne absurde og skæve film om to skæve eksistenser. "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" er historien om den generte, Joel Barish, der forelsker sig i den blåhårede særling, Clementine Kruczynski.

  Et varmblodet forhold
  De to indleder et meget varmblodet forhold, men der går ikke længe, før idyllen brydes. Clementine har valgt at få Joel slettet fra sin hukommelse ved at henvende sig til en klinik, der tilbyder ydelser som denne.

  Et mindeværdigt hukommelsestab
  Inden længe havner Joel også i samme situation, men mens han ligger på "operationsbordet" forsøger han med alle sine kræfter at holde fast i det mindste minde om forholdet. For i bund og grund ønsker han ikke at glemme Clementine.

  Alt for alternativt
  Filmen er mildt sagt alternativ, og det bliver ironisk nok dens største handicap. Historien er ganske indledningsvis vedkommende, og personerne virker interessante: Man får lyst til at fordybe sig i hele affæren.

  En flodbølge af absurditet
  Men hvad man kunne kalde en flodbølge af absurditet og uforklarlige hændelser skyller straks efter ind over filmen og drukner alle gode intentioner i grublerier om, hvad der mon sker og hvorfor.

  Springende & forstyrret
  Brikkerne falder efterhånden på plads, men det hjælper ikke på dén følelse af afmagt og irritation, som tilskueren føler undervejs. Først i den sidste lille time giver det hele mening, og man føler at filmens første halvdel er alt for springende og forstyrret.

  Overbevisende Carrey
  Jim Carrey leverer en meget overbevisende præstation i sin næsten-alvorlige debut, og filmen er præget af en flot scenografi og mange spektakulære visuelle effekter.  Anmeldt i 2004 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2004, USA, Komedie, Drama, Romantik, 103 min.

  Dansk titel: Evigt solskin i et pletfrit sind
  Instr: Michel Gondry Prod: Anthony Bregman, Steve Golin Manus: Charlie Kaufman Foto: Ellen Kuras Klip: Valdís Óskarsdóttir Mus: Jon Brion
  Priser
  • AA - Bedste originale manuskript
  • AAN - Bedste birolleskuespillerinde (Winslet)
  • BD-N - Bedste amerikanske film
  • GG-N - Bedste skuespiller (Carrey)
  • GG-N - Bedste skuespillerinde (Winslet)
  • GG-N - Bedste manuskript
  • GG-N - Bedste film
  • RB-N - Bedste amerikanske film