My Beautiful Laundrette (1985)

  En ung pakistansk brite overtager onklens vaskeri og indretter det til byens smarteste. Samtidig banker kærligheden på.


  KIKSET OG KITSCHET

  Kikset og kitschet i al sin enkelthed, "My Beautiful Laundrette" hører til blandt Storbritanniens tidlige lettere famlende forsøg på at portrættere hverdagen i en kedelig forstad på film.
   

  Både drama & komedie

  Filmen er både et drama og en komedie, og så alligevel ingen af delene. Når den vil være sjov, er den ufrivilligt alvorlig, når den vil være alvorlig, bliver den ufrivilligt komisk.

  Heftige sammenfletninger
  Hanif Kureishis kække manuskript forsøger at sammenflette alvorlige integrations- og kriminalitetsspørgsmål med kække kærlighedsaffærer og et lidt "farligt" homoseksuelt tema. Det er dog tydeligt, at folkene bag filmen selv bærer på en række fordomme, som den har svært ved at ryste af sig, og det påvirker i høj grad troværdigheden.

  Famlende
  Man har virkelig problemer med denne film. Der er hverken grund til at græde eller grine: kun grine af filmens - set med nutidens briller - ubegribeligt famlende, usikre og komiske tilgang til integrations- og seksualitetstemaet.
   

  Dårligt fungerende historie

  Under alle omstændigheder fungerer historien dårligt: Den unge pakistaner overtager sin kriminelle onkels vaskeri og omdanner den til områdets smarteste in-sted. Han møder gadedrengen Johnny (en ung Daniel Day-Lewis), der viser sig at være homoseksuel, og de to indleder et forhold, der aldrig bliver tilnærmelsesvist troværdigt.  Anmeldt i 2006 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1985, Storbritannien, Komedie, Drama, Romantik, Homoseksuelt tema, 87 min.

  Dansk titel: Mit smukke vaskeri
  Instr: Stephen Frears Prod: Tim Bevan, Sarah Radclyffe Manus: Hanif Kureishi Foto: Oliver Stapleton Klip: Mick Audsley Mus: Ludus Tonalis
  Priser
  • AAN - Bedste manuskript