The United States of Leland (2003)

  En ung mand havner i fængsel, fordi han angiveligt har slået en psykisk udviklingshæmmet ihjel. Fængselslæreren bliver fascineret af sin indsatte.


  FÆNGSLET AF UNG MORDER

  Matthew Ryan Hoges kryptiske manuskript er åbenbart så svært at få hoved og hale i, at man har valgt at forklare og fortolke fra alle tænkelige sider, og det resulterer i en film med et hav af parallelhandlinger, tilbageblik med ekstra forklarende pædagogisk virkning og springende og ufokuseret dramatik.

   

  Forsøg på at forklare
  Alt sammen i forsøget på at forklare og kontekstualisere hovedpersonen Lelands væmmelige handling, som han nu sidder fængslet for. Han har angiveligt slået en bekendt psykisk udviklingshæmmet dreng ihjel. Hvorfor gjorde Leland det? Hvem er Leland? Hvorfor er han sådan en skidt karl - han ser jo meget sød ud..? Mon det bunder i en ubehagelig barndom?

  En højt begavet indsat
  Mange spørgsmål melder sig, og fængslets underviser Pearl Madison går helt i selvsving over denne højt begavede indsatte og går i tanker om at skrive en biografi om den unge formodede morder.
   

  En form for feltforskning

  Leland bliver altså til en form for feltforskning for fængselslæreren. Arbejdstitlen kunne passende lyde: En ung, poetisk, intellektuel, dysfunktionel, charmerende, livsklog, livsfarlig kortslutning.
   

  Ufokuseret fortællestil

  Resultatet af Hoges ufokuserede fortællestil bliver en række småhistorier med flere personer og flere mulige forklaringer, end det er muligt at kapere. Det bliver ganske enkelt for overproppet.

  Uligevægtig fortællestil
  Balancen mellem korte og lange tilbageblik, nutidigt drama hér og dér mellem hoved- og bipersoner er ikke ligevægtig. Læg oven i dette de dybsindige filosofiske tanker om at være fængslet både fysisk og psykisk som et tåget følelsestæppe hen over noget, der aldrig bliver vedkommende.

   

  Mere forvirrende end stemning
  Fotograferingen er mange steder forsøgt holdt i en dokumentaristisk stil med heftige håndholdte scener, men det bliver langt mere forvirrende end stemningsskabende. Udmærket spil af især Ryan Gosling.  Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  2003, USA, Drama, Fængselsfilm, 105 min.

  Dansk titel: The United States of Leland
  Instr: Matthew Ryan Hoge Prod: Bernie Morris, Jonah Smith, Kevin Spacey, Palmer West Manus: Matthew Ryan Hoge Foto: James Glennon Klip: Jeff Betancourt Mus: Jeremt Enigk, Tobin Sprout (sange)
  Priser
  • SUNDANCE-N - Grand Prize-nominering