Only Lovers Left Alive (2013)

  To lyssky elskende genfinder hinanden i en moderne verden, hvor det er svært at være vampyr. Sammen forsøger de at klare sig til dagen og blodvejen.


  KREATIV TURBULENS

  Endnu en Jarmusch-komedie i Guldpalme-konkurrence. Den skæve instruktør og hans skæve komedier afføder skæve smil, men "Only Lovers Left Alive" er nu alligevel ikke meget andet end lidt flere blodstænk på en klassisk vampyrfortælling.

  Ikke lige ud ad landevejen
  Det er selvfølgelig langt fra lige ud ad landevejen – for det er jo Jarmusch. Og således fortælles historien om de moderne vampyrer Adam og Eve (Tom Hiddleston og Tilda Swinton) da også ganske særegent, men i helheden uden de store overraskelser.

  Lokal blodpusher
  De to vampyrer har måttet tilpasse sig verden udenfor gennem flere århundreder, og i det 21. århundrede er der nye udfordringer. Til gengæld er det muligt at købe sig til blod, når blot man har en pusher på det lokale sygehus.

  Foretrækker mørke
  "Only Lovers Left Alive" er konstrueret, så det fra start ikke er vampyrhistorien, der er central. Langt hen ad vejen er det blodige tema ufortalt og overladt til fantasien. Adam er den depressive musiker, der foretrækker mørket og isolationen, men da han bestiller en kugle i hårdt træ til sin pistol, fornemmer man, hvor det bærer hen.

  Kreativ turbulens
  Jarmusch mikser sine stemninger med kreativ turbulens: Fra det blege vampyransigt til det sagligt blodige tandsæt er filmen i ekstravagancens eventyrlige verden, med et gyserkomisk fortegn.

  Wauw-effekt
  Men der er mere wauw-effekt end substans i hele idéen og dens eksekvering. Nogen identifikation med de lyssky protagonister kommer man i hvert fald ikke i nærheden af, og Jarmuschs univers er en formøvelse frem for alt.

  Form over indhold
  Tilda Swinton og Tom Hiddleston har fine øjeblikke som de elskende blodsugere. Her går alting meget langsomt. Faktisk fortælles hele filmen i et outreret langsomt tempo, hvilket nok havde været elegant, hvis form og indhold smeltede bedre sammen.

  Tangerer det teatralske
  Men med sine lidt over to timers spilletid opleves "Only Lovers Left Alive" som en nærved endeløs kavalkade af kreativt iscenesatte skæve idéer, ofte musikunderlagt med Josef van Wissems tunge toner, og i et skuespil, der tangerer det teatralske.  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2013, Storbritannien, Komedie, Gyser, Drama, Vampyrfilm, 123 min.

  Dansk titel: Only Lovers Left Alive
  Instr: Jim Jarmusch Prod: Reinhard Brundig, Jeremy Thomas Manus: Jim Jarmusch Foto: Yorick Le Saux Klip: Affonso Gonçalves Mus: Jozef van Wissem
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • CAN - Cannes Soundtrack Award
  • CAN-N - Palme d'Or-nominering