I Have Never Forgotten You (2007)

  Simon Wiesenthal helligede hele sit voksenliv til at dokumentere og forfølge nazisternes forbrydelser på jøderne under 2. verdenskrig.


  TÅRER PÅ KINDEN

  To år efter hans død produceredes denne hjertegribende dokumentar om Simon Wiesenthal (1908-2005), manden der gennem 70 år kæmpede utrætteligt for at finde en vis retfærdighed for nazisternes forbrydelser mod jøderne under 2. verdenskrig.

  Tæt på
  Med sin spillefilmslængde kommer dokumentaren virkelig tæt på Wiesenthal. Det store ord profet kan med rette bruges om en mand som Wiesenthal, selvom han selv med sin oprigtige ydmyghed helst ville betegnes som forsker.

  Utrættelighed
  Filmen vil ikke mere end det kærlige portræt, og som sådan fungerer den virkelig rørende. De store historiske linjer er en slags indpakning, der nok trækker virkelighedens hæslige drama frem i fokus, men mest fungerer som en manifestation på Wiesenthals utrættelighed.

  Objektivt sober
  Holdt i en objektiv, sober tone er filmen langt mere nærværende og rørende end man havde kunnet frygte, hvis den var lagt i hænderne på en mere indpakningsorienteret instruktør.

  Hjertet banker
  Nok er de frygtelige begivenheder underlagt en vis mængde stemnings-filmmusik, men i det store billede banker hjertet under huden - i det ufatteligt umenneskelige historiske helvede, som Wiesenthal evnede at sætte ord og handling på - til store glæde for millioner af jøder.  Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2007, USA, Dokumentar: nazismen, Dokumentar, Biografi, 105 min.

  Dansk titel: I Have Never Forgotten You: The Life and Legacy of Simon Wiesenthal
  Instr: Richard Trank Prod: Marvin Hier, Richard Trank Manus: Marvin Hier, Richard Trank Foto: Jeff Victor Klip: Inbal B. Lessner Mus: Lee Holdridge
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation