Talvisota (1989)

  Da Rusland invaderer Finland i november 1939, må finnerne have alle reserverne i kamp.


  EPISK OVERLOAD

  Dette over tre timer lange finske nationalepos er mere historisk- end dramatisk interessant, og sidder man igennem den grundigt repeterende monsterfilm føler man sig snydt for de helt store medrivende linjer.

  Indædt kamp
  I november 1939 invaderer Rusland det østlige Finland som et led i territorialkampe under 2. verdenskrig. Russerne er i markant overtal i alle krigens facetter, men finnernes indædte kamp med alle tilgængelige reservister, byder alligevel på overraskende modstand.

   

  Meningsløst
  Med udgangspunkt i en lille gruppe finske mænd bygger Pekka Parikkas film over den første time op til de egentlige kampe, der i mange henseender vækker mindelser om 1. verdenskrigs meningsløse skyttegravshelvede.

  Ufattelige pinsler
  Snart falder granaterne og projektilerne som tung regn over de finske birketræslandskaber og medfører ufattelige pinsler og talrige døde - i filmen udpenslet til torso i tre dele-niveau.

  Hårfin balance
  Dette selvsagt for at forme en art autenticitet omkring finnernes allerhelvedes blodige kampe. Men det kan også blive for koreograferet omkring indvolde og hjernemasse. Her balancerer filmen mange gange på en knivsæg. Filmen vandt gehør i Hollywood, og Pekka Parikka blev budt til mulighedernes land, hvor han dog takkede nej til de helt store projekter, da han ikke følte, der var høj nok kunstnerisk værdi.

  Dampende blod
  Der er omvendt en hel del Hollywood i "Talvisota": De mange hæsblæsende nær- og fjernkampe emmer af det dampende blods friskhed, ledsaget af en nærved ustoppelig melodramatisk filmmusik for fulde gardiner. Det er svært at blive revet med af det psykologiske aspekt: Kæmpernes pinsler er degraderet til sidehistoriestof i en effektkoncentreret epik af de helt store østnordiske dimensioner.  Anmeldt i 2013 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1989, Finland, Krig, Krigsdrama, Historie, 195 min.

  Dansk titel: Vinterkrigen
  Instr: Pekka Parikka Prod: Marko Röhr Manus: Pekka Parikka, Antti Tuuri Baseret på: roman af Antti Tuuri Foto: Kari Sohlberg Klip: Keijo Virtanen Mus: Jukka Haavisto, Juha Tikka
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • BERLIN-N - Golden Berlin Bear-nominering